MAKLUMAN

NO HANDPHONE SAYA (DI ATAS TU) JENDELALIMA TRADING HANYA UNTUK TEMPAHAN PRODUK YG SAYA JUAL.

Khamis, 13 Ogos 2009

CARA MEMASUKKAN GAMBAR DALAM BLOGSPOT

Oleh sebab entri ini dah rosak
sila KLIK

Memasukkan gambar ke blogspot...
LINK DI SINI UTK TUTORIAL SETERUSNYA

Bagi yang tidak tahu nak masukkan gambar ke KOMPUTER pula Klik
PANDUAN DISINI>SILA KLIK 

Siapa yang rosakkan gambar2 aku kat sini...tak taulah...?

Aku ingatkan tak ada teman yang bertanya bagaimana nak upload gambar
ke dalam blog. Rupa-rupanya ramai yang bertanya hal itu. Dulu aku buat blog ni pun tak
sengaja. Aku belajar sendiri je, try and eror kata orang. Tetapi sekarang aku nak bagi
tutorial (cewah! eksyen sikitle) kat kauorang.
OK! Mula-mula sign in, masukkanlah emel dan pasword korang.
Tulislah tajuk catatan korang tu, kemudian pun tak apa.
Paling penting kalian KLIK kat gambar ni (ada gambar gunung) ni ok....
Sebelum sampai di gambar bawah ni...korang akan jumpa dashboard/papan pemuka macam biasa.
Klik pada CATATAN BARU (sebelah edit catatan,rekaletak tu).

Pilihlah gambar korang yang ada kat komputer, misalnya dalam Mypicture
atau picture atau apa-apa folder korang. Nak masukkan gambar dari kamera
ke komputer tak payahlah aku ajar...
Nanti kalian akan jumpa perkataan BROWSE klik kat situ ok!
Setelah dah pilih...SAVE
Kalau nak bubuh gambar banyak-banyak sekali gus klik kat Tambah Imej, tetapi sekali upload biasa
5 gambar sahaja. Apabila sudah keadaan begitu korang mesti klik kat
MUAT NAIK IMEJ yang warna oren tu..kat bawah tu! Cikgu dah marah ni!

Maka akan berlaku keadaan berikut...LAMA TAU MACAM NI, Kalau
server baik, boleh cepat. Tapi kalau ambik pakej internet murah macam aku ni
mau 10 -20 minit...sabar tunggu...jangan tuduh Komputer hang pulak.
Kalau server baik biasa 2-3 minit je

Akhirnya imej yang diupload pun selesai..tetapi belum selesai selagi
korang tak klik pada petak SELESAI warna biru kat bawah tu. Tu pun belum selesai lagi,
ada satu lagi proses...
Pastikan TOPIK kat atas telah diisi, juga LABEL dibawah juga diisi
Proses akhir...zeng zeng....klik pada TERBITKAN CATATAN
WARNA OREN tu...!!!
Apabila dah keluaq macam ni, maka proses upload gambar korang dah berjaya
Senang bukan? Kalau dah pandai tu, habaqlah kat kawan kat sini... aku nak tengok juga hasil korang tu

Semoga berjaya!

2 ulasan:

MAT SOM berkata...

Entah kenapa entri aku dirosakkan orang tertentu di sini. Gambar pun dah rosak.Geram betul aku!!!

MAT SOM berkata...

Ini semua kerja PENGGODAM. Sebab aku rosakkan bisnes mereka kut? Nak buat blog pun mereka suruh bayar, mana boleh. Aku buat sendiri je.