MAKLUMAN

NO HANDPHONE SAYA (DI ATAS TU) JENDELALIMA TRADING HANYA UNTUK TEMPAHAN PRODUK YG SAYA JUAL.

Rabu, 29 April 2009

IBU BAPA KENA BANYAK MEMBACA AL-QURAN

Pagi ini, sudah menjadi rutin, apabila aku mula memandu ke tempat kerja, aku akan membuka Sinar FM. Celoteh tiga DJ, Salleh Yaakob, Kak Engku dan Kril, dengan pantun-pantun lucu, seringkali melupakan aku pada tekanan kerja yang bakal dihadapi. Namun pagi yang hening ini, aku dikejutkan dengan segmen motivasi oleh insan tersohor Dr Fadzhilah Khamsah. Walaupun beliau cuma bercakap tiga minit, tetapi apa yang disampaikan hari ini cukup bererti. Ianya seperti panahan halilintar.

Dr Fadzlilah berkata 16% rakyat Malaysia sakit jiwa. Ramainya!!! Adakah aku termasuk kategori itu? Sakit mental ini ada beberapa darjatnya. Sakit mental tidak berapa nampak, nampak sikit, teruk, sangat teruk, sangat dahsyat- Agaknya begitulah telahan aku. Dr Fadzilah pun tidak menghuraikannya. Kalau Haruan makan anak, itu sakit mental yang dahsyatlah. Kalau pening memikirkan hutang, itu sakit mental yang paling minimum.

Yang menarik perhatian aku, fokus yang beliau ingin sampaikan ialah suku daripada yang sakit mental itu ialah golongan pelajar dan remaja. Patutlah ada budak sekolah yang tumbuk cikgu, bunuh kawan sekolah dan pelbagai lagi.

Apa sebabnya? Dr Fadzilah kata ibu bapa kita dahulu rajin mengaji. Setiap hari mengaji al-Quran. Maka dengan itu mereka dapat melahirkan orang-orang hebat seperti kita. Tetapi sekarang kita sudah jadi ibu dan bapa, kita pula jarang baca al-Quran! Terasa juga aku...! Oklah mulai hari ini kita pakat beramai-ramai, hari-hari marilah kita mengaji. Kasihan tengok kitab al-Quran di atas almari itu...sudah berhabuk....masya Allah. Sudah ada yang menjadi sarang semut halus.

Usah salahkan anak-anak jika mereka jadi nakal. Usah salahkan alam sekeliling jika anak-anak kita menjadi keras kepala. Satu jari kita tunjuk orang, empat jari lagi menunjuk kepada kita beb! Semoga kita semua dapat melahirkan generasi yang berkarisma dan menjadi penerus perjuangan kita. Bukannya menjadi penghuni pusat serenti, penjara dan sampah
masyarakat.

Selasa, 28 April 2009

HIASAN / EKSESORI BLOG

Tutorial mudah ini khas untuk blogger-blogger baru yang ingin menghias blog mereka. Ia tidak sesuai kepada blogger yang sudah hebat. Ya..khas untuk blogger yang baru ingin berjinak-jinak dengan dunia blog. Walaupun sebenarnya eksesori blog itu akan menyebabkan blog menjadi berat, tetapi ramai yang suka dengan eksesori ini termasuklah saya. Antaranya ialah ruangan Chat Coner, Jam, Kalendar, Lagu Pilihan, carta pelawat dan sebagainya.

Tanpa membuang masa, setelah kalian login, maka akan terpaparlah dashboard(Papan Pemuka) Selepas itu klik pada Layout (Reka letak)...ok klik di situ...maka akan muncullah petak-petak. Lihat petak 'tambah alat' klik di sana, maka akan muncul pelbagai pilihan aksesori. Ada Gambar, Teks, Javascript, Slide show, Link dan sebagainya.

HIASAN LAGU
Katakan mula-mula kalian ingin memasukkan lagu. Ok....klik pada Java Script...dan biarkan. Buka satu web lain iaitu contohnya
MUZIKCODE Pilih lagu, kemudian anda Copy, kemudian pastekan di petak Javascript tadi, akhir sekali Save. Ada juga yang berminat memasukkan lagu daripada http://playlist.com
HIASAN-CHAT CONER
Chat Coner? Klik pada mana-mana chat coner yang anda jumpa, misalnya pada chat di blog saya. Kliklah pada Shout mix itu. Createlah chat itu. Yang ini ada kerja sedikit, isi borang yang dikehendaki. Apabila sudah keluar code, Copy saja dan paste ke petak kat layout blog anda tadi(Java script tadi) dan akhir sekali save.

CARTA PELAWAT
Ini senang sedikit. Klik pada carta pelawat pada blog saya atau mana-mana blog. Pilih saja mana-mana carta pelawat yang kalian mahu. Cuma copy dan paste ke layout blog anda.

Begitulah juga jam, kalendar juga melalui proses Copy dan Paste ke blog kita. Kalau ingin memasukkan petua, pantun dan sebagainya lagi mudah. Klik pada TEKS kat layout tadi. Nak masukkan gambar klik pada Gambar.

Mula-mula memang akan tersalah, tersilap. Lama-lama kalian pula boleh mengajar orang lain. Saya juga hari itu belajar dengan blogger-blogger di blogstarz. Inilah blog pertama saya
http://matsomherbs.blogstarz.my
SELAMAT MENCUBA!!! KEPADA YANG MASIH TAK TAHU HENDAK BINA BLOG, LAYARI
http://binablog2.blogspot.com/2007/03/bagaimana-membina-blog.html

Dan jika anda ingin belajar bagaimana menarik pengunjung ke blog anda, layari http://www.jokosusilo.com

Sabtu, 25 April 2009

KEYBOARD TULISAN JAWI

Kalau sudah tidak tahu buat apa-apa, seringkalinya aku melungsuri web atau blog orang lain, sehingga akhirnya aku tersesat ke blog http://ellyani-story.blogspot. Di sana aku menemui key board tulisan jawi. Jika kalian pecinta tulisan jawi bolehlah melungsuri web berikut:

www.ejawi.net

Aku juga selalu melungsuri blog-blog hebat di Indonesia. Antara tajuk yang aku minati ialah 'aksesori blog'. Taip sahaja dalam carian google atau yahoo, banyak blogger akan membincangkan dan memberi tutorial tentang aksesori blog seperti chat coner, jam, kalendar, lagu dan sebagainya. Namun aku tertarik dengan pendapat seorang blogger dari negara jiran itu. Menurutnya, aksesori yang keterlaluan dalam blog kita, akan menjadikan blog kita berat dan menurunkan hits. Ini kerana pelayar internet bosan dengan blog yang sukar dibuka dan memakan masa. Maka aku telah membuang jam yang cantik itu, kerana pada pendapat beliau semua pc dan laptop telah dilengkapi dengan jam. Tetapi chat koner dan kalendar hijrah sangat aku sayangi. kerana aku sering terlupa dengan tarikh utama. Chat juga dapat menghubungkan aku dengan pengunjung yang ingin berinteraksi dengan aku. Ini kerana ruangan komen pada blog itu agak menyusahkan, berbanding dengan chat coner tadi. Jika blog anda blog bisnes lebih baik membuang aksesori yang memberatkan itu. Kalau tak percaya tengok blog Irfan khairi, mana ada lagu? Lagipun belum tentu orang minat dengan lagu yang kita pilih. Apa pendapat kalian?

Khamis, 23 April 2009

DR. JERALD F DIRKS


DAKWAH BIL HAL PIKAT DR JERALD-
DIPETIK DARIPADA susunan SITI AINIZA KAMSARI-utusan malaysia 23 APRIL 2009.
Seseorang yang tidak mempunyai pegangan agama atau tidak menyatakan agama apa yang dianuti dianggap sebagai tidak mempunyai identiti diri. Begitulah pentingnya agama kepada warga Amerika Syarikat, Dr. Jerald Dirks.
Bukan sahaja atas nama identiti, agama kepada Jerald turut bermakna mesti dipertahankan dan disebarkan kepada orang lain!
Namun bagaimana beliau seorang penganut Kristian yang sangat taat, akhirnya tunduk kepada Islam?
Ini berlaku pada tahun 1993, Jerald akhirnya memeluk Islam. Nama Abu Yahya dipilih untuk menyerlahkan lagi identiti agama yang beliau baru anuti itu.
Jika ditelusuri kehidupan lampau beliau, kita mendapati Jerald adalah 'umat' Kristian terbaik yang pernah ditemui.
"Pada lewat 1950-an, dengan tiga buah gereja terdapat di pekan kelahiran saya, menjadikan seluruh penduduk begitu kuat berpegang kepada agama itu" katanya.
Beliau melakukan pelbagai aktiviti untuk gereja milik keluarganya, Gereja Methodist. Jerald tidak pernah gagal menghadiri sebarang upacara sembahyang sehingga pernah dianugerahkan pelbagai trofi kejuaraan kerana kehadiran penuh dan berjaya menghafal ayat-ayat daripada Bible.
Pada usia 17tahun, ketika memasuki Kolej Harvard atas nama cintakan agamanya, dia memilih kursus yang membolehkannya menjadi paderi bertauiah. Ini termasuk keperluan kursus Perbandingan Agama yang membolehkan buat pertama kalinya Jerald mengenali Islam. Kursus itu diajar oleh seorang pensyarah iaitu Wilfred Cantwell Smith, yang mempunyai kepakaran dalam pengajian agama itu.
Bagaimanapun, Jerald tidak begitu memberi tumpuan terhadap pengajian Islam berbanding minat yang tinggi terhadap pengajian agama Hindu dan Buddha.
HOLLIS SCHOLAR
Atas kesungguhannya, kalangan warga Harvard menggelarkan beliau Hollis Scholar.
Tamat pengajian, beliau menyambung pengajian tinggi di Harvard Divinity School atas tajaan Biasiswa Stewart iaitu sumbangan dari phak gereja bagi membolehkan beliau beroleh Ijazah Master of Divinity pada tahun 1974.
Sebaik tamat pengajian, Jerald terus dihantar bertugas sebagai paderi di dua buah Gereja United Methodist. Sekali gus di kawasan pedalaman Kansas yang menyaksikan semakin ramai kembali mengunjungi gereja berbanding keadaan sebelumnya.
Semua ini 'berkat' kesungguhan Jerald sebagai seorang paderi yang berwibawa.
Dengan latar belakang pendidikan dan prestas kerjaya yang sebaik itu tentunya Jerald seorang yang tidak lagi dalam pencarian. Sebabnya, segala-galanya kini telah terjawab dan tidak mungkin iman akan tergugat dengan apa jua gejala yang melanda.
"Tetapi mungkin secara luaran saya dilihat begitu tetapi jauh di sudut hati, saya sebenarnya berperang!" ujarnya.
Walaupun sudah semakin jauh dan begitu mengenali agama sendiri, namun beliau akhirnya menyedari beberapa aspek yang tidak kena dengan agama asalnya.
Antaranya ' Keaslian Bacaan' daripada pelbagai teks-teks kitab Bible, konsep Triniti yang sentiasa mengalami evolusi sebagai ' Tuhan Yang Satu' namun tetap meletakkan Nabi Isa itu sebagai Tuhan.
MENGENALI ISLAM
Ketika inilah, buat pertama kalinya, beliau dan isterinya mula mengenali Islam yang kebetulan mereka berdua sedang membuat kajian tentang sejarah Kuda-kuda Arab. Matlamat utama kajian itu untuk menyelamatkan dokumen-dokumen atau naskhah-naskhah sejarah Arab lama.
Tugas itu memerlukan beliau mendapatkan pertolongan kalangan bangsa Arab, terutama untuk menterjemahkan teks-teks berbahasa Arab dan memberi panduan tentang sejarah kuda serta Arab itu sendiri.
Seorang berbangsa Arab bernama Jamal, akhirnya menawarkan diri membantu mereka dengan hadir ke rumah Jerald hampir setiap hari.
Selain membantu Jerald, Jamal melakukan dakwah secara halus yang berjaya menyentuh hati Jerald yang mula kagum dengan cara hidup yang ditunjukkan Jamal.
Ini kerana, sebelum pulang, Jamal akan meminta kebenaran mengambil air sembahyang diikuti meminta hanya sehelai kertas sebagai alas atau sejadah. Jamal kemudiannya solat tanpa sebarang ragu dan janggal walaupun di dalam sebuah rumah milik seorang paderi Kristian.
"Tanpa kami sedari bahawa Jamal sebenarnya sedang menunjukkan satu bentuk dakwah yang sangat cantik yang menyebabkan hati kami begitu tertarik" katanya.
Jamal benar-benar menjayakan konsep dakwah bil hal (dengan contoh) dengan tidak pernah mengambil kesempatan untuk bercerita tentang Islam. Jauh sekali untuk memaksa Jerald dan isterinya untuk memeluk agama Islam, walaupun peluang itu ada untuk Jamal berbuat demikian.
"Banyak yang saya belajar daripada Jamal yang tidak pernah cuai solat, sampai masa dan waktunya dia akan segera solat tetapi itu pun dengan terlebih dahulu meminta kebenaran daripada saya sebagai tuan rumah,"katanya.
BERSAMBUNG...dah penat pulak menaip ni...esok Insya Allah.BAGAIMANAPUN JIKA TIDAK SABAR...layari web ini:DALAM BAHASA INGGERIS
OK...sambung sekarang...
Jerald suami isteri benar-benar tertarik dengan cara Jamal mengendalikan kehidupannya baik untuk soal kerja dan cara beliau bersosial. Malah cara Jamal mendidik anak-anaknya juga amat menarik perhatian keluarga Kristian ini.
Jika Jamal memberi penerangan tentang Islam pun, dia memberitahu dengan begitu profesional tanpa menyelitkan sebarang propaganda tentang Islam di situ," katanya.
Ini termasuklah Jamal membantu Jerald memahami tentang sejarah tanah Arab, sejarah Islam, Nabi Muhammad, al-Quran termasuk terjemahan-terjemahan penting daripada kitab itu.
Cantiknya Islam
Sehinggalah Jamal kemudiannya memperkenalkan Jerald dengan beberapa keluarga Arab lain, beliau semakin mengagumi Islam apabila melihatkan cantiknya Islam yang dibawa oleh keluarga-keluarga tersebut.
Pada Disember 1992, Jerald mula memikirkan dengan lebih serius akan kedudukan diri atau lebih tepat agama yang menjadi anutannya.
Ini membuatkan beliau mengkaji semula tentang Islam terutama melalui al-Quran yang beliau baca daripada dua kitab terjemahan.
"Saya tidak pernah memberitahu kepada rakan-rakan Islam, pencarian yang saya lakukan secara bersendirian itu,"
"Akhirnya, saya dan isteri mengakui bahawa tidak ada apa yang perlu diragukan tentang Islam. Malah saya juga mula menerima hakikat tentang kerasulan Nabi Muhammad dan saya dapat menerima sepenuhnya bahawa tuhan yang wajib dipercayai dan disembah hanyalah Allah, tiada yang lain selain dari-Nya!," katanya.
Begitu pun beliau masih ragu-ragu untuk membuat keputusan yang pasti kerana merasakan banyak lagi tentang Islam perlu diketahui.
"Saya cukup sebati dengan Kristian, iaitu hampir 43 tahun lamanya. Jadi untuk menanggalkan label Kristian itu bukan sesuatu yang mudah kerana dengan agama itu juga saya sebenarnya dapat menikmati kehidupan yang selayaknya untuk dinikmati," kata beliau.
Namun Jerald akui bahawa beliau begitu berat untuk meletakkan Kristian sebagai perakuan agama ketika mengisi borang pasport, dokumen untuk memohon perjalanan ke Timur Tengah.
"Saya ketawa bagi melindungi perasaan sebenar saya yang masih begitu bermain, sedangkan dari akademik dan logik, saya dapat mengakui Islam," katanya.
Sehinggalah pada suatu hari ketika sedang khusyuk membaca al-Quran terjemahan yang ketiga di sebuah restoran Arab, beliau ditegur oleh Iman, isteri tuan punya restoran itu. Sebabnya, hanya mereka yang memeluk Islam sahaja yang akan membaca al-Quran mahupun terjemahan kitab suci itu.
"Secara spontan saya menjawab, tidak!," kata Jerald. Beliau kemudiannya menyedari telah bersikap kasar lalu menemui semula Iman dan menjelaskan kepadanya.
"Bahawa sekiranya dia bertanya sama ada saya percaya Tuhan yang satu, pasti saya menjawab 'Ya' dan sekiranya ditanya saya mempercayai Nabi Muhammad, jawapan saya sama, saya percaya kerasulan baginda!," katanya.
Mungkin dengan jawapan Dr Jerald, itu sebenarnya beliau telah mengucap dua kalimah syahadah tanpa beliau sedari. Namun beliau masih belum mempunyai kekuatan yang jitu bagi membulatkan sebarang pereubahan baru yang akan mengubah seluruh hidupnya dan apatah lagi untuk berhadapan dengan pandangan masyarakat terhadap beliau selama ini.
Begitu pun kunjungan beliau ke Amman, ibu negara Jordan merupakan titik yang menjadi transformasi kepada Jerald dan isterinya.
Ketika melakukan kajian di negara itu, tiba-tiba Jerald ditegur oleh seorang rakyat Jordan yang beliau tidak kenali.
Selepas memberi salam kepada Jerald yang hanya mampu menganggukkan kepala, tidak semena-mena lelaki ini bertanya sama ada beliau seorang Muslim.
"Ketika itu saya benar-benar terperangkap, saya tidak lagi mampu bermain dengan sebarang permainan perkataan yang intelektual untuk menipu kebenaran yang ada,".
"Semudah sama ada saya menjawabNa'am (ya) atau La' (tidak). Lalu saya benar-benar membuat satu pilihan apabila saya akhirnya menjawab "Na'am ana Muslim" (Ya, saya seorang Muslim)," katanya.
Allahu Akbar!!! Tuhan Maha Besar!!!
Sejurus jawapan itu keluar daripada mulut Jerald, beliau dapat merasakan seluruh beban kini bagaikan telah jatuh luruh daripada dirinya.
"Saya berasa sungguh ringan dan satu ketenangan yang luar biasa menyelinap masuk ke dalam hati saya," ujarnya.
"Keputusan ini bukan satu kesilapan, walaupun saya menyedari pelbagai risiko dan cabaran yang bakal saya hadapi," katanya.

Selasa, 21 April 2009

TAHANAN GUANTANAMO

AKU PUN INGIN HIDUP BEBAS
IBU..APA SALAH KITA DIPENJARA SEBEGINI?

NASIBKU SAMA SEPERTI TAHANAN GUANTANAMO?
GAMBAR-GAMBAR DIAMBIL DI TROPICAL VILLAGE, AIR HITAM


RISIKO SEBAGAI STOKIS

Petang yang indah ini aku telah meletakkan penterjemah blog. Namun, ia terjemahan bahasa Indonesia ke bahasa-bahasa utama dunia yang lain. Masalahnya di sini, terdapat banyak perbendaharaan kata bahasa Melayu tidak sama dengan bahasa Indonesia. Maka kalian akan dapati terjemahan itu agak lucu. Justeru itu saya kena menggayakan dengan bahasaIndonesia...ya bisa saja pak! Soalnya mengapa perlu saya letak penterjemah? Kerana kadang-kadang kedapatan pelayar-pelayar dari sentero dunia melayari blog saya, terutama sekali selepas setiap gambar baru dimasukkan ke dalamnya. Mungkin saya kena mencari lagi, mana tahu kalau ada penterjemah dari bahasa Melayu ke bahasa-bahasa utama tersebut.

Sekarang saya tinggalkan persoalan tersebut. Perkara yang ingin saya ketengahkan petang ini ialah ramai orang berminat menjadi stokis kepada syarikat jualan langsung, khasnya syarikat yang baru ditubuhkan. Saya telah bertahun-tahun terlibat dalam jualan langsung dan mendapati anda perlu berfikir sedalam-dalamnya sebelum membuat keputusan menjadi stokis. Ramai yang menjadi stokis dalam tempoh yang sangat singkat. Ini kerana sangkaan mereka meleset sekali. Mereka sangkakan, dengan menjadi stokis, mereka tidak perlu bekerja keras dan hanya menanti pengedar-pengedar datang membeli. Namun mereka lupa bahawa terdapat segelintir pengedar yang gemar mengamalkan kanser perniagaan iaitu berhutang. Ramai stokis terlungkup kerana masalah tersebut. Oleh itu, awal-awal lagi anda harus bersifat 'kejam' dengan tidak memberi hutang kepada sesiapapun.

Kedua, apabila ada pengedar mengadu tidak mendapat bonus, maka anda menjadi sasaran kemarahan mereka. Sedangkan pengedar yang datang kadang-kadang bersifat tamak. Down line yang beli, tetapi belian atas nama upline. Inilah bahananya suka mengirim beli barang dengan upline. Sebagai stokis anda tentu tiada masa untuk menyoalsiasat siapakah empunya belian barang tersebut 100 peratus.

Ketiga, keuntungan bonus stokis MLM biasanya dalam lingkungan 4-10%. Jika barangan kulit 10%. Saya dapati stokis barangan kulit lebih setia dan jangka hayat bisnes itu lebih lama. Berbanding stokis syarikat MLM yang gemar menukar dari satu syarikat ke satu syarikat yang lain.

Keempat, jika anda jenis yang tidak suka bersosial dan susah senyum, dan pasangan anda yang kuat cemburu, maka lupakanlah niat untuk menjadi stokis. Saya sudah banyak kali dimarahi stokis yang kurang kursus ini. Paling saya tidak boleh lupakan ialah, saya dimaki hamun oleh suami sebuah syarikat Cosway Batu Pahat kira-kira sepuluh tahun lalu. Tiga prospek saya malam itu terus membatalkan niat untuk menjadi rangkaian saya pada hari tersebut.

Terakhir, masa kita menjadi sibuk apabila kita menjadi stokis. Privacy kita mula tergganggu. Mereka menghubungi kita tidak mengira masa. Terdapat pengedar yang handakkan barang pada masa itu juga, sedangkan kita telah kehabisan barang tersebut. Jika saya ada ilmu terbang, pasti saya ambil barang itu dikilang pada masa itu juga.

CIKGU JANIS ABD RAHMAN-2009

AKAN DIEKSPORT KE http://janis57.blogspot.com/

Jumaat, 17 April 2009

SIFAT BERPADA DALAM HIDUP

Kereta jenama baru,baharu sahaja dilancarkan . Maka sekali lagi jiwa-jiwa kita terus meronta-ronta untuk menukar kereta. Jika kita mampu, tidak mengapa. Tetapi jika kenderaan yang ada, masih boleh kita gunakan, mengapa harus kita menjebakkan diri kita kepada belenggu hutang? Kereta yang berharga 70K akhirnya akan menjadi 100K (termasuk interest).

Anda tidak akan bahagia selagi anda tidak memiliki sifat berpada dalam hidup ini. Berasa cukup dengan apa yang ada, setelah anda berusaha dengan sebaik-baiknya, akan menjadikan anda lebih tenteram dan damai dalam menghadapi hidup ini. Kita perlukan ketenangan dan kedamaian kerana dari sinilah kita membangunkan diri, keluarga dan masyarakat yang sihat. Inilah yang dikatakan sifat Qana'ah.

Jangan memaksa diri mengejar matlamat yang tidak mampu kita kejar kerana ini akan meletakkan kita pada keadaan yang tidak tenteram dan sentiasa merasa tidak cukup. Sentiasa berasa tidak cukup pada setiap masa dan berhati tamak adalah punca kesugulan dan ketegangan hidup individu dan masyarakat.

Ini tidak bererti kita tidak perlu bekerja kuat mencapai cita-cita yang baik. Tetapi kita mesti sedar, tidak semua yang kita inginkan dapat dicapai. Sikap berasa cukup dengan apa yang diperolehi adalah untuk kebaikan diri. Terlalu banyak harapan dan kehendak yang tidak manasabah menjadikan anda tidak tenteram atau biasa kita dengar "Aku boringlah!" "Aku benci dengan hidup ini" dan sebagainya. Kita tidak dapat mengejar dunia ini, hatta kita menjadi pemimpin agung sekalipun. Manusia tidak pernah merasa cukup. Seperti kata penceramah agama, golongan ini akan berkata "Kalau boleh bukit dan gunung adalah milikku, dan langit pun kalau boleh aku beli dan niagakan"

Rasulullah S.A.W telah bersabda yang maksudnya:

"Kekayaan itu bukanlah daripada harta yang banyak tetapi daripada hati yang merasa cukup"
"Apabila kamu melihat orang yang diberi lebih banyak harta dan kecantikan, kamu lihatlah kepada orang yang lebih susah daripadamu".

Marilah kita membuat tabungan untuk anak-anak kita. Tenunglah wajah mereka dalam-dalam. Kos pelajaran mereka pada masa akan datang akan lebih tinggi daripada kos masa kini. Ketika itu kita semakin tua. Perubahan pakej bantuan untuk pelajar masa depan masih samar-samar lagi. Apakah kita telah bersedia dengan situasi tersebut? Fikir-fikirkanlah wahai sahabat-sahabatku.....

Ahad, 12 April 2009

MENEMUI STOKIS BIO ASLI PT JAWA, MUAR

Pagi ini aku dipujuk-pujuk oleh anak-anakku untuk mandi di Kolam Air Panas, Grisek. Setelah membeli pelampung dan makanan, kami terus ke destinasi yang dituju. Ia tidak jauh dari rumahku, cuma 25 minit. Kawasan itu semakin cantik. Ramai juga yang membawa keluarga untuk bermandi-manda. Sebelah kolam air panas itu, ada kolam renang untuk kanak-kanak. Kolam yang satu lagi ini untuk air biasa.

Setelah meletakkan barang-barang yang dibawa, isteriku Hamidah memantau dari pondok berhampiran. Aku ingin menyelesaikan visiku yang kedua hari ini iaitu menemui Suhaimi, stokis Bio Asli Pt Jawa, Muar. Banyak perkara yang ingin aku bincangkan dengan Amy. Maklumlah teman aku ini belum mahir komputer. Jadi segala jualan BIO ASLI Amy, akulah yang tolong rekodkan.

Sampai di rumah Suhaimi, aku lihat dia tengah menyiram pelbagai pokok sayur-sayuran di keliling rumahnya. Ada kacang bender, cili besar, sawi dan pelbagai pokok sayur yang masih bertunas. Suhaimi ada azam baru, menyahut seruan kerajaan untuk menghijaukan kediaman dengan hasil tanam-tanaman.

Setelah berbual-bual tentang perkembangan dunia Bio Asli, Amy memberitahu aku. Dia menunjukkan dompetnya yang tebal. "Sejak aku buat Bio Asli ni, aku dah tak kering duit lagi, kau tengok dompet aku! Ha ha ha" Aku pun tumpang gembira dengan perkembangan itu. Aku pun merasai seperti yang Suhaimi rasakan itu.

Aku pun menyerahkan salinan slip-slip bonus, nama-nama downline dan beberapa nota panduan tentang bisnes Bio Asli ini. Aku lihat Suhaimi seorang yang begitu komited dengan bisnes MLM yang dibuatnya. Sambil menikmati teh Misai Kucing dengan gabungan Mas Cotek dan Stevea, kami merancang tindakan-tindakan selanjutnya. Mungkin Suhaimi ingin menjadi Promoter Plan C.

Setelah berbual lebih kurang satu jam, aku meinta diri. Suami menghulurkan sebungkus Asam Pedas Pt Jawa...wau ikan Siakap! "Terima kasih Suhaimi...susah-susah aje kau ni" "Ala ...kan kau dah hari-hari tolong keyinkan jualan Stokis aku".

Aku pun menuju ke Kolam Air Panas Grisek sekali lagi. Anak-anakku kelihatan sangat seronok di situ. Mereka nak tambah lagi satu jam. Aku pun berehat di surau sambil membaca Metro. Antara yang menjadi perhatian aku ialah perkembangan blogger-blogger dalam blogstarz. Juga perkembangan Bio Asli. Wah sudah banyak promoter yang disenaraikan di sana. Sedikit masa lagi namaku dan nama Suhaimi Insya Allah akan menyertai barisan promoter tersebut.

Sabtu, 11 April 2009

KELEBIHAN MINYAK KELAPA DARA

ARTIKEL PANJANG TENTANG KELEBIHAN MINYAK KELAPA DARA ADA DI BAWAH IKLAN INI, YALAH IKLAN PENAJALAH DULU........

PRODUK BIO ASLI, JOIN PERCUMA daftar percuma di
Belian Online-hantaran percuma


KAPSUL KELAPA DARA + HABATUS SAUDA= UNTUK RESDUNG


KAPSUL KELAPA DARA
(khas untuk yang tidak suka jenis cecair)


MINYAK KELAPA DARA ASLI
harga ahli RM 30.00 SAHAJA


daftar free segera di
MINYAK KELAPA DARA (CECAIR) + HABATUS SAUDA
SANGAT SESUAI UNTUK RESDUNG
harga ahli RM 30.00 SAHAJA
daftar segera di

HANTARAN PERCUMA OLEH SYARIKAT

sebarang pertanyaan hubungi saya

019-7630678

atau lihat panduannya di

http://ptsulong.blogspot.com

KESAN SEGERA PENGAMBILAN MINYAK KELAPA DARA PADA TUBUH:
1. Melegakan pernafasan-mencairkan kahak dan membersihkan laluan pernafasan dan kerongkong.

2. Melawaskan pembuangan air besar dan kecil-menyelesaikan masalah sembelit dan kencing tidak lawas dan membuang toksin melalui najis.

3. Meningkatkan kadar metabolisme pada seluruh sel tubuh. Minyak kelapa dara akan diserap terus sebagai komponen tenaga dalam badan, badan akan berasa lebih bertenaga.

4. Ia dapat memusnahkan organisma perosak, seperti virus, bakteria, kulat dan protozoa (cacing). Oleh itu penghadaman mencap[ai tahap maksimum.

5. Mengurangkan keadaan mudah lapar-apabila penghadaman mencapai tahap maksimum tubuh mendapat lebih khasiat dan tenaga. Oleh itu, berat badan terkawal- tidak perlu makan banyak dan kerap.

6. Mengurangkan kandungan lemak badan-berat badan turun mengikut kesesuaian tubuh badan seseorang.

7. Tidak mudah mendapat jangkitan penyakit-dengan bertambah kuatnya sistemkekebalan tubuh.

8. Mengurangkan risiko serangan sakit jantung dan darah tinggi- mengelakkan terbentuknya plak pada saluran darah terutama saluran yang berhubungan dengan jantung.

9. Mempercepat penggantian sel-sel mati dengan yang baru-mengembalikan keanjalan dan kelembutan kulit.

KESAN JANGKA PANJANG PENGAMBILAN MINYAK KELAPA DARA PADA TUBUH:
1. Mengurangkan kadar kolesterol- ia sendiri tidak mengandungi kolesterol. Oleh itu ia adalah alternatif terbaik bagi menggantikan minyak-minyak lain yang mengandungi kandungan kolesterol yang tinggi.

2. Mengawal kencing manis-pankreas lebih efisien mengeluarkan insulin sementara sel bekerja lebih cekap mengambil glukos dari dalam darah.

3. Mengatasi masalah penyakit degeneratif dan masalah usia umur lanjut- anti oksida semulajadi dalam minyak kelapa dara adalah penghambat pembetukan radikal bebas.

4. Tubuh lebih tahan serangan penyakit kerana memiliki agen anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa. Terhindar dari gejala alahan- minyak kelapa dara bertindak sebagai agen anti histamine.

5. Pertumbuhan rambut lebih baik dan kelemumur akan hilang- sel rambut akan mendapat tenaga dan zat yang mencukupi untuk pertumbuhan maksima.

6. Mengelakkan risiko sakit kanser- minyak kelapa dara memusnahkan sebarang kehadiran organisma pathogen. Dengan itu sel darah putih mampu bertindak secara maksima memusnahkan sel kanser, kerana ia tidak terbeban menghadapi organisma pathogen.

7. Keadaan berdengkur akan hilang= kerana saluran pernafasan dan anak tekak akan kembali anjal dan elastik hasil kewujudan sel-sel baru padanya.

Kajian mendapati bahawa minyak kelapa dara memberi pelbagai kesan positif seperti berikut:

1. Meningkatkan dan membaiki sistem pertahanan badan
2. Meningkatkan kadar metabolisma badan
3. Anti virus, bakteria, kulat dan parasit yang semulajadi.
4. Anti oksida semulajadi
5. Meningkat fungsi kelenjar tairoid
6. Melindungi kesan sinaran ultra violet dalam cahaya matahari
7. Tidak meningkatkan kepekatan atau platelet dearah
8. Meningkatkan penghadaman dan penyerapan khasiat makanan
9. Berupaya menurunkan berat badan
10.Meningkatkan pertumbuhan sel kulit, rambut dean badan manusia.
11.Membekalkan sumber tenaga dengan cepat.
12.Melembab dan melembutkan kulit.
13.Mengurangkan kesan penuaan dan kedutan pada kulit.
14.Mengurangkan kesan keracunan makanan.
15.Membakar dan mengurangkan kolesterol dalam badan.
16.Mengalakkan pertumbuhan rambut yang sihat.
17.Mengurangkan risiko dan kesan penyakit jantung
18.Mengurangkan risiko dan kesan darah tinggi
19.Mengurangkan risiko dan kesan kencing manis
20.Mengurangkan risiko dan kesan demam
21.Mengurangkan risiko dan kesan batuk biasa
22.Mengurangkan risiko dan kesan batuk kering
23.Mengurangkan risiko dan kesan selesema dan resdung
24.Mengurangkan risiko dan kesan demam campak dan cacar air
25.Mengurangkan risiko dan kesan lelah
26.Mengurangkan risiko dan kesan buasir
27.Mengurangkan risiko dan kesan sembelit
28.Mengurangkan risiko dan kesan hepatitis A, B, C
29.Mengurangkan risiko dan kesan ulser perut dan mulut
30.Mengurangkan risiko dan kesan sakit ggi dan gusi
31.Mengurangkan risiko dan kesan kanser
32.Mengurangkan risiko dan kesan leukemia
33.Mengurangkan risiko dan kesan psoriasis dan sebarang penyakit kulit
34.Mengurangkan risiko dan kesan kelemumur rambut
35.Mengurangkan risiko dan kesan denggi dan malaria
36.Mengurangkan risiko dan kesan stroke dan angin ahmar
37.Mengurangkan risiko dan kesan herpes, syphilis, gonorrhea
38.Mengurangkan risiko dan kesan penyakit Crohn
39.Mengurangkan risiko dan kesan chronic fatigue syndrome
40.Mengurangkan risiko dan kesan osteoporosis
41.Mengurangkan risiko dan kesan penyakit hempedu
42.Mengurangkan risiko dan kesan penyakit hati
43.Mengurangkan risiko dan kesan pembesaran prostat
44.Mengurangkan risiko dan kesan pneumonia atau radang paru-paru
45. Mengurangkan risiko dan kesan jangkitan mata dan telinga

Rabu, 1 April 2009

TIP-TIP ELAKKAN KENDERAAN DARIPADA DICURI

Kita sering mendengar tentang orang kecurian kereta. Dua orang jiran saya pernah kehilangan kereta. Satu hilang di garaj dan satu lagi di Pekan Pt Sulong ketika membeli makanan untuk berbuka puasa. Seorang kenalan saya juga pernah kehilangan kereta di Store Batu Pahat. Proton Saga pada masa itu sangat laris.

Hari ini semakin ramai yang mampu memiliki kereta mahal. Oleh itu membeli Insurans First Party adalah mesti. Ia merupakan perlindungan kita yang utama. Soalnya, bagaimana cara-cara supaya kenderaan kita tidak dicuri sama ada kereta, motosikal apatah lagi kereta MPV yang mahal harganya.

Langkah-langkah supaya kenderaan kita tidak dicuri ialah:

1. Pastikan kita tidak lupa mengunci kenderaan kita, walaupun untuk untuk tempoh yang singkat seperti membeli surat khabar, kerana penjenayah bekerja begitu pantas.

2. Adakan kunci tambahan untuk stering, gear, roda dan kelac. Ini untuk melambatkan kerja-kerja pencuri. Ia banyak dijual di kedai. Yang terbaik, jika anda menempah sendiri alat ini di bengkel kimpalan, adalah sangat memeningkan pencuri, kerana alat yang anda miliki tidak pernah ditemui mereka. Mereka mesti merungut "Apa ke benda pulak ni!!!?"

3. Janganlah meletakkan kenderaan di tempat-tempat yang gelap dan terpencil.

4. Usah meninggalkan barang berharga seperti lap top dan kamera di dalam kenderaan. Jika terpaksa juga berbuat demikian, tanggalkan bateri peralatan itu dan sorokkan daripada pandangan. Beg tangan atau dompet yang kosong pun mesti disimpan, kalau tak..cermin kereta anda pecah, anda juga yang rugi bukan?

5. Pasanglah alat penggera yang baik untuk mengelakkan kecurian.

6. Pastikan anda berhati-hati supaya kunci kereta tidak disalin semasa menghantar kenderaan anda untuk servis.

7. Elakkan daripada menyerahkan kunci kepada jockey kereta.

8. Pengukiran nombor pendaftaran pada cermin kereta (sandblasting) adalah satu kaedah untuk mengesan kenderaan yang dicuri.

9. Bagi motosikal rantai atau pasang kunci tambahan dan letak di tempat mudah dilihat.

10.Sebelum meninggalkan kereta dan motosikal anda, berdoalah kepada Allah agar kenderaan anda dilindungi.

11. Parkir kereta dengan keadaan roda membelok habis ke kiri atau ke kanan. Ini menyukarkan kereta daripada ditunda.

12. Amalkan parkir kereta dalam keadaan P atau sebarang gear bagi kereta manual.

13. Kalau takut sangat, kita duduk flat, buka je bateri kereta bawak masuk rumah, habis cerita...huhuhu

Diubah suai daripada MONA AHMAD mona@bharian.com.my

E-MEL KHAIRUL (2) TERKENANG SEMASA DULU...

KHAIRUL AZMAN-CLASIC FHOTO

KHAIRUL AZMAN BERSAMA ATUKNYA SEMASA KECIL

PERSIS LUKISAN LATIF MOHIDIN



WAJAH-WAJAH YANG DIRINDUI KHAIRUL AZMAN SK BUKIT PALOH
BERDIRI DARI KIRI: JAMARUDDIN, EN ARIFIN SAPAWI, JAMBURI, SHARAKAL DAN SALLEH


DUDUK DARI KIRI: NADARAJAH, SHIH, ALI SAIRI, HALIM, SAIYETE KAMDANI DAN WAK SUDI


TIGA LELAKI TAMPAN BUKIT PALOH -HALIM SUPARMAN, JAMARUDDIN DAN KHAIRUL AZMAN

E-MEL KHAIRUL AZMAN: khairulazman58@yahoo.com

NO HP: 0129522756


MURID-MURID INI SEKARANG ENTAH KAT MANA YA KHAIRUL?

BARISAN GURU DAN KAKITANGAN SK BUKIT PALOH
GURU BESAR EN.ARIFIN SAPAWI (BERDIRI EMPAT DARI KIRI)
USTAZ ZAHAB (MEMAKAI KETAYAP)


DARI KIRI: NORIZAH, CHE MA SHIKIN, SAPTIAH DAN TEO MENG LI


Kalau nak besar lagi, klik sekali

INI AKU DAPAT DARIPADA E-MEL KHAIRUL...harap-harap ni idea tulen Khairul? Bagaimanapun....cerita ini sangat menarik untuk dibaca.
”SABARLAH CIKGU”.......istimewa Untuk Kawanku ......msom

" Di Waktu PagiPergi ke sekolah setiap pagi, menaiki bas 2 kali sebelum sampai ke sekolah. Hendak masuk menuju ke sekolah perlu berjalan kaki lagi 1 kilometer. Kadang-kadang kerjanya adalah membuka pagar sekolah (kerana ada tugasan yang diberi sebegitu - maklumlah sekolah pun di kawasan pedalaman). Sabarlah cikgu..

Semasa Sesi PengajaranSebelum memulakan pengajaran, cikgu membaca doa bersama anak murid. Diminta agar diterangkan hati, dimudahkan faham apa yang diajar dan dipelajari. Cikgu meminta anak murid agar mengutip sampah, mengemaskan kerusi dan meja agar dapat belajar dengan selesa. Begitulah setiap hari mulutnya tidak pernah diam menasihati agar sampah yang dijumpai bersepah di luar bilik darjah dan sekolah agar dibuang di dalam tong sampah. Sabarlah cikgu...

Cikgu menanda kedatangan pelajar di Buku Daftar Kehadiran Murid, ada beberapa nama yang sudah acapkali tidak hadir. Cikgu bukan tidak peduli tentang itu semua, lalu ditanya rakannya sekelas. Dijawab mereka "si polan tu pergi CC (Cyber Cafe), swimming pool, kadang-kadang tak naik kelas dia duduk kat pondok perhentian bas". Cikgu pun menyusul ke perhentian bas sambil memujuk anak murid agar naik ke kelas. Sabarlah cikgu...

Cikgu mengajar di hadapan, anak murid bermain-main di belakang. Ada yang tidur, ada yang berbual-bual. Bila ditanya "mana kerja rumah". Dijawab pula "Lupa cikgu" (padahal di rumah begnya tidak pernah diperiksa dijadikan pekasam sahaja) Ibu dan ayah pula terlalu sibuk bekerja. Samada anak ke sekolah atau tidak, itu belakang kira. Yang penting sudah nampak pergi ke sekolah. Cikgu pun meneruskan pengajarannya, diberikan penjelasan dan diulang-ulang lagi apa yang telah diajar agar dapat melekat terus di hati anak muridnya. Cikgu pun bertanya, "faham tak ? Kalau tak faham silalah bertanya, nanti cikgu ulang lagi". Anak murid pun menjawab "faham cikgu". Tidak lama kemudian cikgu pun menyoal dari apa yang telah dipelajari, kerana beranggapan anak muridnya sudah faham apa yang diajar. Kemudian ramailah anak murid yang berdiri dan menjadi 'patung' kerana tidak dapat menjawab soalan cikgu. Hanya beberapa kerat yang membuka mulut untuk menjawab soalan. Sabarlah cikgu...

Lalu cikgu pun ingin membuat ulangkaji dengan anak muridnya lagi. Semalam cikgu dah beritahu supaya menelaah apa yang telah diajar. Hari ini cikgu ingin menyoal pula. Tetapi tidak ramai yang ingin menjawab. Bila ditanya mengapa tidak dapat menjawab soalan. Mereka menjawab "tak tahu, lupa, jaga adik". Sabarlah cikgu..Bukan cikgu tidak tahu, ada anak murid nakal dan pernah didenda kerana kenakalannya yang diulang berkali-kali. Cikgu bukan denda kerana suka mendenda. Tetapi kerana kasih dan sayangnya kepada anak murid. Itupun dimulakan dengan nasihat untuk dia memikirkan kembali baik dan buruknya perbuatan yang telah dilakukan dan masa hadapannya. Diberikan teguran agar membekas dalam hati. Dan dihukum sesuai dengan kesalahannya. Dan ada juga cikgu menegur kesalahan anak murid agar tidak membuat bising di dalam kelas. Semasa hendak membuka pintu kereta, kereta cikgu telah dicalar balarkan, tayar dipancitkan. Kengkadang cikgu pun ditunggu diluar untuk dipukul. Sabarlah cikgu...

Sesudah Habis MengajarSebelah petangnya, apabila anak murid sudah pulang ke rumah. Cikgu masih lagi di sekolah, terkadang ada kelas tambahan untuk anak muridnya. Terkadang ada kerja untuk menyiapkan alat bantu mengajar supaya anak murid mudah faham. Terkadang tertidur sebentar kerana kelelahan.Di rumah, kerja cikgu belum selesai lagi. Perlu menyiapkan buku persediaan mengajar, perlu memikirkan pula aktiviti tahunan yang telah diagihkan untuk disempurnakan. Kertas kerjanya, soalan bulanannya, persatuan yang dinaunginya. Cikgu pun ada suami, ada isteri, ada anak-anak untuk dibesarkan, dididik, diberi makan, dikenalkan dengan kehidupan. Setiap kali melihat buku anak murid, akan terbayang wajah mereka satu persatu. Ya, cikgu pun mendoakan juga agar anak muridnya berjaya dan menjadi orang yang berguna. Sabarlah cikgu...

Cikgu pun tidak kisah.. semasa di luar sekolah, ketika bersiar-siar. Bukan tidak pernah terserempak dengan anak muridnya. Ada yang menyapa memberi salam dan senyuman - AlhamduliLlah baguslah, ada juga yang sembunyi-sembunyi (mungkin segan kerana berpakaian menjolok mata atau telah melakukan sesuatu yang ia rasa tidak kena), ada juga yang berlalu seolah-olah cikgu tidak wujud di depan matanya (mungkin tidak nampak gamaknya). Cikgu pun tidaklah terasa sangat sebenarnya.. Sabarlah cikgu...

Cikgu pun pernah mengajar anak muridnya agar tahu mengucapkan terima kasih. Apabila cikgu hendak memberikan buku kepada anak murid, ia tidak melepaskan buku tersebut kecuali setelah anak murid mengucapkan 'terima kasih cikgu'..Sekadar berkongsi antara kehidupan cikgu yang tidak didedahkan, cubalah berkongsi pengalaman dengan mereka. Agar tahu perasaan dan susah payahnya di dalam mendidik anak bangsa. Kepada ustaz, ustazah, cikgu, guru dan pensyarah yang pernah mendidik diri ini... Terima kasihku ucapkan...