Sabtu, 20 Februari 2010

CARA-CARA UPLOAD VIDEO KE BLOGSPOT



video
Hari ini aku demam selesema sikit (insya Allah bukan H1N1 ), tetapi oleh sebab dua orang pelanggan dari Lahad Datu dan Gemas tidak sabar-sabar hendak merasa Kopi Kelapa Dara, dan ingin membantu masalah mereka dengan segera, maka kugagahi jua untuk mengeposkan produk itu secara POSLAJU. Dalam perjalanan ringkas dari parking ke Pejabat Pos Parit Sulong itu, aku sempat merakamkan kemeriahan Pasar Sabtu Parit Sulong. Tanpa kuduga aku menemui Sdra Razak Ithnain (teman MLM yang juga adik ipar Abang Yin) yang kini menjadi ADO di Johor Bahru.

Ada yang tidak tahu lagi Bagimana hendak upload Video?


  • Klik START pada komputer (WARNA HIJAU kat bawah tu!
  • Klik PROGRAM
  • Klik Windows Movie Maker
  • Kalau nak masuk gambar-insert picture
  • Kalau nak masuk video-klik insert video
  • COPY dan PASTE gambar ke petak di bawah satu demi satu
  • Proses gambar EDIT MOVIE tak nak pun tak apa
  • Kalau movie nak bubuh tajuk ADD TITLE
  • Akhir sekali FINISH MOVIE- Save To My Computer
  •  
Gambar foto kita yang biasa (bukan video) boleh juga dijadikan slaid melalui movie maker ini.

Baiklah seterusnya murid-murid, kalian pergilah kat post blog kita- kat atas pos/catatan
pada gambar FILEM-KLIK kat situ (sebelah upload gambar tu)Apa lagi BROWSE- pilihlah Video anda..dalam My Video tu, (my Video dalam My Document) Akhir sekali sudah selesai...terbitkan catatan macam biasa...ok!
Kalau belum berjaya, CUBA lagi..cuba lagi...bukan COBAAN!

12 ulasan:

tunbegia berkata...

sungguh berinformasi,

salamm,

Mama Miraki berkata...

yeahhhhh..minggu depan boleh gi pasar PS...beli kopi....nak balik kg....janganlah abang kopi tu cuti pulak yea

Tanpa Nama berkata...

Jangan lupa biji ranti, kocai, petai, tempe dan gesek kapak.

MSOM berkata...

TunBegia......tkasih...baru belajar masukkan informasi

MSOM berkata...

Mamamiraki..........kalau tak beli je KOPI KELAPA DARA!

MSOM berkata...

Satu lagi TANPA NAMA....PAU ABAS!

~ Mummy Gee ~ berkata...

MS, pesan kat ABAS sabtu depan pau kelapa jual lebih sikit...

MSOM berkata...

OK...tapi bekalan kopi RADIX dia banyak lagi, jadi tak ada alasan saya jumpa dia...telefon kedai dia pun rosak, mintak no hp dia tak bagi, takut saya bagi kat anak dara

Mama Miraki berkata...

huhuuhuhu Abas pun low profile tu....tak bagi no hp kat orang yea....hehehhe nakti balik kg nak snap gambar Abas lah..hehehehhe

MSOM berkata...

Snap..snap...yang mahal senyuman dia tu!

YIN berkata...

Hari tu CNY sempat singgah warong dia makan mee goreng dgn air ais krim soda botol hitam. Teringat zaman dulu2... rasa yg dulu lagi best...tapi kira ok gak le...
Hari Jumaat ni lepas solat Jumaat Insyaallah balik PS lagiiiiii....
Jumpa adik beradik nak bergosip!

MSOM berkata...

Balik ramai-ramai ni mesti ada projek besar!