Rabu, 31 Mac 2010

PERLUKAH BEREHAT?


PERLUKAH BEREHAT?

“ Kalau nak berehat puas-puas, besok masa kat kubur”

Sekarang ini terlalu banyak yang perlu diperjuangkan.

Orang kita semakin kejam.

Kita semakin hilang arah.

Di sana-sini penuh dengan kepalsuan.

Manusia-manusia sudah hilang pedoman.

Salah siapa sudah tidak berguna!

Kita takut untuk melepaskan anak gadis kita berjalan sendirian.

Kita takut untuk membiarkan isteri membawa beg tangan.

Kita takut berjalan di lorong gelap.

Kita takut dengan tetamu yang tak diundang

Anak-anak diawasi di kawasan rumah sendiri.

Lenakah tidur kita, jika di sana-sini ada bayi yang dicampak bak sampah?

Lenakah tidur kita jika di sana-sini remaja kita bangga dengan maksiat laknat

Lalu lahir anak-anak haram yang ribuan jumlahnya?

Selasa, 30 Mac 2010

BERJUANGLAH SELAGI ADA NYAWA

Assalamualaikum semua!

Sudah 15 hari aku menyepi diri

Kini aku kembali di sini

Halim Othman pernah bertapa

Lebih lama daripada aku

Orang mengata dia itu dan ini

Kini, dia kembali mengganas di Suria FM

Aku kehilangan semangat juang seketika

Teman baikku, Masrom call aku suatu pagi

“ Kau buat apa awal pagi ni?”

“ Tidur”

“ Di mana semangat kau?”

“ Aku dah penat mengejar dunia”

“ Kalau kekayaan yang kau cari, adalah satu kesilapan. Jika kau gagal, kau akan kecewa”

“ Benar kata kau itu. “

Kesibukan kerja dan anak-anak menjadikan jadual harianku begitu padat. Kadang-kadang aku cuma dapat berehat jam 11.00 malam. Kelas malam untuk UPSR pun telah bermula. Di sekolah mana pun, aku tetap diletakkan di barisan depan (murid-murid yang menghadapi peperiksaan penting.) Sewaktu bertugas di sekolah menengah dulu pun begitu jua. Justeru, aku mesti sentiasa bersemangat.

“ Kamu mengambil peperiksaan pada tahun ini sahaja. Tetapi guru-guru kamu yang mengajar tahun 6 ini, setiap tahun seolah-olah mengambil peperiksaan” Begitulah yang aku perkatakan kepada anak-anak didikku yang belum mengerti apa-apa itu .

Saya teringat novel Keluarga Gerilya, tulisan Ananta Toer, antara yang dibicarakan oleh Salamah watak utama novel itu ,

‘’ Anakku, zaman ini bukan untuk orang bodoh”

Maksudnya sesiapa yang kurang ilmunya, sekarang akan diperalatkan oleh orang yang punya kuasa dan kekayaan. Nasib malang yang menimpa penduduk setinggan seperti yang dilaporkan oleh blog Mummy Gee itu sangat meruntun hati, melainkn hati manusia yng sudah hitam.

Isnin, 15 Mac 2010

PANTUN BERSAWANG




Sungguh indah sibuku log
Buku dibeli di kedai nyonya
Setahun sudah menulis blog
Berehat sementara apa salahnya?

Blog rojak ciri utama
Apa sahaja boleh dicerita
Kadang-kadang terasa bosan juga
Apabila sudah kehabisan idea

Parit Sulong nama diberi
Tempat orang bersembang ke malam
Blog bercerita berita terkini
Tidak lupa juga memori silam

Sawang dan semut bermaharalela
Akan kubiarkan begitu sahaja
Akan bertapa sepurnama lamanya
Jumpa lagi semoga berjaya

Sabtu, 13 Mac 2010

SOUSTRIRE L'ENNEMI ET D'AJOUTER

THANK YOU ALLAH!
LOMBOK SING TAK TANDUR NENG NGAREP OMAH UWES UWOH!

Vous tous? Peut-être que vous êtes occupé à des événements de Mai-vous être protégés Sentiasa Dieu, ne pense pas que Sahaja où vous êtes, ou ce que vous faites, vous devriez goûter le bonheur.


Le bonheur est possible que vous pourriez souhaiter bonheur des autres.
Soustraire l'ennemi et d'ajouter des amis. sia Soustraire des futilités, quoi d'autre ne parlons que du mal des gens Soustraire également fiers de l'attitude, kerana elle détestait tous ceux qui l'entendirent. (France versian) I remembered Zidane, so i write this

How are you all? Maybe you're busy with family events. May God always protected, do not think where you are, or what you're doing, you should taste the bliss.Happiness is achieved only wish you could other people happy. Subtract the enemy and add friends.Subtract talk vain, what else just speak ill of people.Subtract also pride ourselves attitude, because they hated all who heard it.

I think you may be stress, read my articel today. The holiday i not to do anything, so i am boring speaking same language in my blog. So you can give your coment now!




KOWE RETI DAK AKU IKI TERRORIST?

Khamis, 11 Mac 2010

PENGGANAS NO 1 KINI JADI PENYAJAK



Oleh sebab malam ini aku ingin merehatkan minda, maka aku ingin kongsikan bersama sebuah sajak, daripada pengganas no 1 dunia, yang kini menjadi pendeklamator. Aduh.....sungguh berbakat! Rasanya kalah Samad Said.

Rabu, 10 Mac 2010

BAGAIMANA SUPAYA ANAK MINAT MENGAJI?




Sila klik ya, mana tahu anda muskil tentang satu-satu sebutan, pilih ayat dan surah

Sejak Ustazah yang penyabar itu berpindah, aku sendirilah yang mengajar anak-anak aku mengaji.Kadang-kadang hilang sabar juga apabila ada anak yang lambat sangat hendak menguasai satu-satu ayat.



Barulah aku tahu, bagaimana susahnya ustazah mengajar anak-anak aku selama ini. Sepatutnya, tidak ada lagi orang yang menghulurkan RM 10 sebulan untuk ustazah dan ustaz yang mengajar mengaji untuk anak-anak kita. Jika kita boleh membayar RM 30 untuk tusyen Matematik ATAU Bahasa Inggeris, untuk empat kali pembelajaran. Apa salahnya kita bagi lebih untuk guru-guru mengaji yang mengajar sehingga 20 kali dalam sebulan?





1. Oleh sebab sekarang zaman moden, zaman IT, maka pada malam ini aku sesekali cuba menggunakan KOMPUTER . FON (tulisan) yang lebih besar mungkin menarik minat mereka. MENTORnya tetap kita. Kita mesti tahu asas tajwid. Kalau sudah besar sedikit, nanti aku hantarlah mereka kepada guru mengaji yang lebih berkaliber, yang boleh membetulkan tajwid dengan lebih teliti.

2.  Bagi anda yang berkemampuan, pasti boleh menjemput pelajar tahfiz atau guru mengaji ke rumah anda. 



3.  Selain itu, janjikan satu hadiah contohnya jika kamu sudah hafal/pandai surah ini, emak akan hadiahkan kamu ...sekian...sekian....(duit atau apa-apa) yang boleh menaikkan semangat  anak tersebut.

4.   Kaedah ceria ustaz Zamri di TV9 memang menarik. Kaedah silam mungkin kurang sesuai dengan anak-anak zaman siber ini. Marilah kita fikirkan bersama, BAGAIMANA SUPAYA ANAK-ANAK KITA CELIK AL-QURAN.

Isnin, 8 Mac 2010

PARIT SULONG SENTIASA MERIAH

Irfan dan Iwan teruja dengan motosikal berkuasa tinggi ini
Majlis Petronas Bersama Pelanggan

Best betul akak ni, dapat TV LCD!

Abang berbaju belang-belang ni seorang bapa muda, tidak menyangka
isi minyak RM 30 dapat RM 10 000!

Aku memang jarang dapat ong, dapat makan free pun Alhamdulillah

Ahad, 7 Mac 2010

APA RAHSIA BLOG YANG TERKENAL?



Sudah setahun menulis blog, tetapi aku terlalu banyak lagi yang belum tahu tentang rahsia menarik pengunjung ke blog kita. Lalu aku selalu menghendap blog tentang cara-cara menarik pengunjung ke blog kita.

Antaranya, blog kita mesti ada identiti sendiri. Maksudnya, kita kena sentiasa mengkaji. Aku sudah buang lagu dalam blog ini pun sebab, blog-blog terkenal termasuk CIK EPAL tidak meletakkan lagu dalam blognya.

Ok aku nak mengkaji lagi blog-blog lain ni.....

Khamis, 4 Mac 2010

LE TOUR DE LANGKAWI (LTdL) TIBA DI PARIT SULONG

Lama betul mereka nak sampai? Perut aku dah lapar sngat ni!

Nak lalu sekarang cepat bang! Kejap lagi sampai ni!

Aku antara penonton yang terglamour hari ni!




Video You-Tube ini dapat menggambarkan kemeriahan Le Tour de Parit Sulong!


Sebahagian kemeriahan Le Tour de Langkawi yang telah tiba di Parit Sulong.
Ribuan warga Parit Sulong tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan sukan
yang bersejarah itu.



Mereka sanggup menunggu sejak pagi dan berada di bawah
kepanasan matahari yang melampau

Penamat perlumbaan di sini, di hadapan Klinik Jaya


Subuh-subuh lagi jalan sudah ditutup, kenderaan berat dengan berat hati terpaksa
berpatah balik, dan mencari jalan alternatif.



....MALANGNYA SAUDARA-SAUDARI/TUAN/PUAN....



Saya tidak dapat mengambil gambar di kemuncak penamat

PERLUMBAAN ITU!

Sebabnya?

Saya telah ditolak oleh beberapa orang yang berebut-rebut
hendak melihat BABAK ITU!

Sedangkan ia cuma BERLALU BEBERAPA SAAT SAHAJA!



Jika begini gagallah saya sebagai PAPARAZI!!!



Video YANG sempat aku Upload: Banyak lagi video ni, tapi banyak kerja pulak.

video