Khamis, 28 April 2011

DR AZLY RAHMAN DAN SAJAK SIN CITY, JAY BEE

Tulis blog memang senang. 
Taip-taip-taip kemudian publish.
Dah banyak blogger ditangkap.
Dah banyak pihak terguris.
Terlajak perahu boleh diundur.
Terlajak publish merengkok di lokap.
Ada juga yang terpaksa lari ke luar negara.
Apa isu tentang blogger hari khamis ini?
Jom kita analisis pendapat pihak yang terhina dek tulisan blogger ini.


JOM KLIK

Apa entri dia sehingga pihak berkenaan membuat bidasan?
Ha.....

MUNGKIN ...CUMA TELAHANKU
NI DIA ENTRI BLOGNYA.

(Setelah Dalih ke bahasa Melayu begini bunyinya)




SIN CITY, JAY BEE


Di mana semua kenangan pergi
Dari kota yang tidak pernah tidur
Dosa-diisi anda
... Tawaran hidup panorama
Sebuah kotak pandora dari lushness emosi

Jay Bee
Anda mungkin disebut bandar sampah
Perang geng dan banci kelimpahan sebuah
Batuan jenius Kapak dikandung rapi
Dari rahim Papa Rock
Ahhh Johor Baru ...  anda mungkin ingin menjadi New York
Engkau tidak akan pernah mencapai kemasyhuran

Sweet bandar bandar dosa
Merayakan perputaran wang
Hal ini ada saya tahu inner beauty cinta
Apabila kami berjalan naik dan turun Pantai Lido
      yang nama tengahnya adalah "kotor"
Ohh Jay Bee ... Anda adalah jiwa yang satu denganku

Jay Bee
Dosa bandar
mana politik bau
mana rasuah mendapat wink harian bagus
dimana elit kuasa adalah raja bawah tanah
dimana miskin ditipu
di mana anak-anak kelas pekerja berkeliaran di jalan-jalan di sepeda motor dengan bilng bing
mana bau ganja memenuhi hawa seperti minuman marah-on fermentasi
Ahh Jay Bee
Kota Dosa

Bungkukmu Tanjung Puteri sudah mati dan pergi
Komited sepuku saat melihat apa yang telah menjadi
    Dari Anda dosa bandar Jay Bee
Si Bongkok meninggal kerana kematian ia menghendaki untuk jangka
Sebagai melihat jambatan bengkok patah hati yang meletup dengan suara gemuruh
Ahhh ... berkat Koridor Johor
Dan Disney dari Nusajaya Johoreans memuja
Dosa bandar
Jay Bee
Anda ekonomi, seperti Sungai Segget, bau sampai keabadian

Cinta hilang
Dari salah satu hatiku yang diadakan pada
Saat aku berjalan batu tak terhitung
Sepanjang pantai Lido
Waktu belum jenis
Untuk bandar yang tidak pernah tidur
Untuk ini bandar dosa
    Yang menangis
    Para yesteryears dari hilangnya kebanggaan yang berjalan dalam
Cinta hilang
Perjanjian ini dikurung
Dosa bandar anda sekarang dijual
Untuk kaum nasionalis lidah bercabang menjadi tua seperti penuaan Disneys

Dosa bandar
Jay Bee
Anda pernah tambang
Anda tidak akan lagi


DR AZLI berpendapat demikian. Apa kata orang JB!!!? Setujukah jika Doktor Azly kata Jay Bee bandar yang tak selamat dan penuh dosa maksiat segala?


Dulu aku pernah duduk JB selama 3 Tahun. 1985-1987.Yang paling banyak, orang pau dan tipu orang kat KOMTAR dengan Bus Station. Pondan dan pelacur pun banyak. Sekarang tak taulah.....!!! KOMTAR pun dah lengang. Pasar awam yg busuk pun dah jadi CITY SQUARE! 

2 ulasan:

ayie berkata...

dasyat tol ayat die

MAT SOM berkata...

Ayie
Tu alih bahasa
Cuba baca yang asli dalam Bahasa Inggeris tu
Tinggi juga nilai sasteranya ni