Sabtu, 17 Disember 2011

JENIS-JENIS PEKERJAAN DI MALAYSIA (KAKITANGAN KERAJAAN)




Apabila melihat senarai di atas, ada 234 pekerjaan sebagai kakitangan kerajaan Malaysia termasuk polis dan tentera. Jika dicampur dengan sektor swasta, ada beribu-ribu pekerjaan di negara kita ni. Sebahagian pekerjaan yang disenaraikan itu, aku tidak pernah mendengarnya, tak pernah lihat...ni aku nak tunjuk kepada anak-anak aku, biar dia pilih mana satu. 


Kerja sebagai ahli perniagaan mesti masuk nombor satu barulah mereka pilih yang dalam ni. Usahawan dapat memberi pekerjaan kepada orang ramai. Tetapi kakitangan awam cuma kerja, kerja, kerja sampai umur 60...paling-paling cuma dapat memberi pekerjaan kepada pembantu rumah, atau pak super. 

Kalau emak Sabariah, dia cukup anti dengan pekerjaan yang bernombor 12 itu. Kalian suka anak-anak kalian nanti kerja yang nombor berapa? Atau nak kerja sendiri? Ahli koperat yang disegani satu hari nanti? Insya Allah!!! Yang penting jangan sampai jadi penjenayah.

10 ulasan:

Mama Janet berkata...

zaman sy lepas sklh biasa yg dipohon jawatan kerani, jururawat, polis, cikgu, kastam, pembantu perpustakaan dan tah apa2.tp satu pun x sangkut.

YIN-WONG KHOO LAI berkata...

Tapi cikgu macam2 kerja dia boleh buat.

MAT SOM berkata...

Mama Janet
Kerja yg tak ada sudahnya ialah Pembantu Tadbir Rumah...(Suri Rumah Sepenuh Masa)

Jangan dah pencen, jaga cucu pulak ..

MAT SOM berkata...

En Bahreyn

Kerja guru adalah

1. Multiplex
2. Multipurporse,
3. MPV
4. Cacamarba
5. Rojak mamak

Mama Miraki berkata...

Jawatan saya yg no 90 tu yea.....tapu bukan akt gomen...hehehhee

MAT SOM berkata...

Oh Juruukur Bahan, Swasta...oh lagilah loaded. Bonus Gaji 3 bulan diam2 ja baa...

Tetapi saya kurang arif tentng kerja2 yg dijalankan oleh juruukur bahan, biasa saya nampak jurukur tanah.

MAT SOM berkata...

Nak tambah..
Selama ini saya ingat Mama Miraki terlibat dengan perkomputeran,

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

Juruukur Bahan = selalunya keja dia kena make sure kos projek tak over budget sebagaimana ditetapkan pihak majikan, kena buat analisis, keluarkan tender, menyediakan dokumen tender.. itu je yg aku phm En. MS.. (eh aku plak menyampuk kat sini.. saja nak test pemahaman aku ni betul ke tak?).

Betul ke saya ckp ni Mama Miraki?

MS - Ya betul, kena tanamkan minat bebudak tu pd bidang bisnes dr kecik lg.. apa2 yg dibuat, yg penting kena ada minat.

Mama Miraki berkata...

MS - lebih kurang ok ler tu penerangan dar MM..heheheh tambah sikit..kena estimate projek yg dijalankan tu berapa kos...kena analisis material price..project cost control buat tender...( yg kadang sampai tertidur di ofis..heheh)...dan juga kadang2....melayan FB hehehehehe

MAT SOM berkata...

Tkasih atas penerangan Kalian, barulah saya faham serba sedikit tentang Jurukur Bahan ni.

BerFB tak apa, Mama Miraki
yg penting kerja BERES.