MAKLUMAN

NO HANDPHONE SAYA (DI ATAS TU) JENDELALIMA TRADING HANYA UNTUK TEMPAHAN PRODUK YG SAYA JUAL.

Isnin, 12 Disember 2016

SAYA HANYA SEORANG PENULIS BLOG




Gambar itu hanya satu gambar lama yang kuambil di Cherating, Pahang. Gambar itu aku pilih dan ulang tayang balik di sini, kerana aku teruja dengan ciptaan Allah. Banyak gambar baru, tetapi dah banyak dimuatkan ke Facebook, Whatsapp dan instagram.

Aku letak nombor handphone kat banner blog tu supaya memudahkan orang untuk menghubungi aku jika mereka perlukan produk-produk yang aku jual. TETAPI sejak akhir-akhir ni saban hari ada yang call nak tempah bilik resort atau hotel yang pernah aku ceritakan,ketika aku melancong ke tempat tersebut.

"Maaf saya hanya penulis blog, bukan pemilik chalet itu"  DAN mereka pun memohon maaf...ya...."Off sory Encik.....bla bla,........"

Ahad, 4 Disember 2016

JUALAN ONLINE CANDY B UNTUK LELAKI



CANDY B

Anda masih tertanya-tanya apa itu CANDY B
KECIL TAPI POWER πŸ’ͺπŸ’ͺ
Itulah KEHEBATAN Cokelat Chenta CANDY B
.
Hanya Hisap 1 Biji CANDY B Kesan SEAWAL 2 Jam ✌
.
Khas Untuk Para Lelaki Yang Lemah TENAGA BATIN...
.
NAK TAMBAH POWER πŸ’ͺπŸ˜„
❌TAK PERLU NAK SUNTIK
❌TAK PERLU NAK PAM
.
Dengan khasiat vitamin b complex dan campuran herba asli πŸ’―%
MAMPU MENGEMBALIKAN TENAGA REMAJA ANDA!!!
▶️KHUSUS UNTUK LELAKl YG BERMASALAH :
✔️Kencing Manis
✔️Darah Tinggi
✔️Kolestrol
✔️Gout
✔️Pancutan Pramatang
✔️Cepat Penat & Kurang Bertenaga
✔️Air Mani Kurang Pekat
✔️Kurang Tegang
CANDY B MAMPU ATASI MASALAH RUMAHTANGGA ANDA!
CUBA DULU Baru Merasa NIKMATNYA 😍
Apa Tunggu Lagi
Jom Order Candy B πŸ™‹
.
WHATSAPP : 0103443880 KECIL TAPI POWER πŸ’ͺπŸ’ͺ
Itulah KEHEBATAN Cokelat Chenta CANDY B
.
Hanya Hisap 1 Biji CANDY B Kesan SEAWAL 2 Jam ✌
.
Khas Untuk Para Lelaki Yang Lemah TENAGA BATIN...
.
NAK TAMBAH POWER πŸ’ͺπŸ˜„
❌TAK PERLU NAK SUNTIK
❌TAK PERLU NAK PAM
.
Dengan khasiat vitamin b complex dan campuran herba asli πŸ’―%
MAMPU MENGEMBALIKAN TENAGA REMAJA ANDA!!!
▶️KHUSUS UNTUK LELAKl YG BERMASALAH :
✔️Kencing Manis
✔️Darah Tinggi
✔️Kolestrol
✔️Gout
✔️Pancutan Pramatang
✔️Cepat Penat & Kurang Bertenaga
✔️Air Mani Kurang Pekat
✔️Kurang Tegang
CANDY B MAMPU ATASI MASALAH RUMAHTANGGA ANDA!
CUBA DULU Baru Merasa NIKMATNYA 😍
Apa Tunggu Lagi
Jom Order Candy B πŸ™‹

Harga RM150 sekotak
Beli 2 unit pada harga SM RM270
SS RM55, 2 unit RM280
WHATSAPP : 0103443880

Ok Hubungi +60103443880
Untuk cara pembelian dan pembayaran

Pos Laju seluruh Malaysia
COD UNTUK DAERAH BATU PAHAT DAN MUAR JOHOR

Selasa, 8 November 2016

MENDAKI GUNUNG ARONG MERSING

SDRA ABADI JAIS

Ini aktiviti minggu ini, pertama perkhemahan bersama-sama anak didik anjuran biro kokurikulum SK SERI PASIR di Teluk Gorek. Aktiviti yang paling menarik ialah mendaki Gunung Arong yang tingginya 240 meter dari aras laut. Gambar di atas itu pula, pertemuan tak sengaja dengan teman seperminan di majlis perkahwinan sepupuku Mohd Azni...
Cikgu Zulkeflee Rahmat,Cikgu Jamal Adenan, Cikgu Mohd Sahid Ismail  dan
 Ustaz Abd Aziz Osman


PN KAYATI BUANG
Guru-guru dan staf Puan Kayati Buang turut mendaki bersama-sama pelajar-pelajar. Rasa mencabar juga mendaki Gunung Arong yang tingginya 240 meter dari aras laut ini...



Di puncak Gunung Arong, Mersing
Ketinggian 240 meter


Ahad, 23 Oktober 2016

HARGAILAH SAAT INDAH KETIKA BERSAMA

Hargai saat indah yg anugerah pada kita....krn setiap detik dan peristiwa pasti akan menjadi sejarah.....utk di kenang😭😭😭

Satu ketika dulu rumah ini di penuhi oleh tawa tangis, jeritan, gaduh, lucu, gurausenda dan bagai lagi. Buku2 pensel, seluar baju berteraburan di lantai bilik. Bedak, sikat ntah ke penjuru mana. Kain selimut, bantal berteraburan d bawah meja. Maka...... kedengaran lah jeritan si emak suruh diam, kemaskan buku2 dan hantar pakaian kotor ke bilik air.

Pagi esoknya... seorang akan bertanya emak. "Mak... mana pensil saya.". Kemudian sorang lagi brtanya... " bedak mana makkk?" Sorang pulak akan tanya..." anak tudung saya mana mak?.
Mak segera lupakan jeritan semalam... "Tu laaa... lain kali jangan sepah barang2."

Dan sekarang bila mak buka pintu bilik anak2...πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜” ada katil yg dah kosong. Tmpt sangkut baju pun... sikit jer bajunya.

Apa yg tinggal hanyalah kesan kenangan dan bau kamu semua pada bantal, tilam, dinding dan sekitaran.  Mak boleh cam mana satu bau anaknya.  Tiap2 anak punyai bau istimewa masing2. Jadi... mak pun hidu udara bilik tu sedalam2nya untuk ilangkan rindu pada anak2.

Apa yg tinggal sekarang adalah memori gelak tawa tangis dan aneka perangai anak2. DAN JUGA... kehangatan badan anak2 dibawah pelukannya masa kecil dulu.
Hari ini rumah mak bersih. Kemas dan teratur.
Tapi ia seindah padang pasir yang x berpenghuni.
Buka dan tutup pintu pun sendirian. Dulu selalu jerit... suruh anakanak2 buka atau tutup.
Kamu semua dah ada dunia sendiri.
Dan mak sentiasa memohon... YA ALLAH, peliharalah anak2 ku, menantu2 ku walau dmana  mereka berada. Sesungguhnya kau maha pengasih lagi penyayang.

* Kredit utk sahabat whatsapp yang menyebabkan air mata ini menitis

Rabu, 28 September 2016

IVMIST PENAWAR RESDUNG

ANDA ALAMI MASALAH #RESDUNG ??
=================================
HIDUNG SELALU BERAIR, TERSUMBAT, GATAL2 & KERAP BERSIN..πŸ‘ƒπŸ˜ͺ







Mungkin ada yang tak sedar telah menghidapi resdung..Jadi saya senaraikan simptom2 resdung:

πŸ‘‰ Hidung tersumbat & berair
πŸ‘‰ Kerap bersin dipersekitaran sejuk
πŸ‘‰ Nafas berbau
πŸ‘‰ Lendir selalu keluar daripada hidung & tekak
πŸ‘‰ Terasa sakit dibahagian kepala
πŸ‘‰ Tidur berdengkur
πŸ‘‰Terasa sakit&gatal2 dibahagian kepala,hidung dan telinga
πŸ‘‰ Keguguran rambut dan pening kepala(migrain)
.
⚠AWAS!!⚠ Itu salah satu petanda penyakit RESDUNG. Ramai orang ambil mudah sebab anggap ianya remeh. TAPI ANGGAPAN ITU SALAH Resdung sangat merbahaya jika dibiarkan boleh membawa kepada penyakit kronik serta barah akhirnya memerlukan rawatan dan pembedahan yang memerlukan kos yang tinggi.

πŸ‘‰Resdung ni sangat merimaskan, yela mana taknya hidung asyik berair dan nak bersin je, asal bangun pagi bersin, mandi bersin, tengah makan bersin, tempat kerja bersin sampai segan dengan kawan2 dan orang sekeliling. Syukur alhamdulillah saya berjumpa dengan iv mist ini..

πŸ“² Whatsapp "IVMIST" ke + +60103443880 sekarang

“Rupa-rupanya sangat mudah untuk menghilangkan masalah resdung jika dirawat dengan betul.” kami ada penyelesaian untuk anda, tidak perlu membazir wang untuk rawatan yang tidak tahu keberkesanan, tidak perlu telan ubat, untuk mengeluarkan “lendiran” setiap hari . Kami memperkenalkan 1 penawar terbaru “IVMIST AROMATIC NANO OIL” hanya perlu sembur-sembur dan anda akan merasai kesannya sendiri. MUDAH kan....
===============================

πŸ“±Whatsapp "IVMIST" ke +60103443880

Ok Contact Saya +60103443880

Ahad, 18 September 2016

THE LAST LECTURE BY AUSBERG

Dikutip daripΓ da Buku Karya Ausberg 49 tahun buku yang berjudul*
"THE LAST LECTURE"*
*(Pengajaran Terakhir)* yang menjadi salah satu buku best-seller pada tahun 2007.""

KUNCI UNTUK MEMBUAT HIDUP ANDA LEBIH BAIK,*

 terdiri atas
*Personality,*
*Community* and
*Life.

Berikut penjelasannya:

   *A.  PERSONALITY:*

1*. Jangan membandingkan hidup Anda dengan orang lain karena Anda tidak pernah tahu apa yang telah mereka lalui.

2.* Jangan berfikir negatif akan hal-hal yang berada diluar kendali Anda, melainkan salurkan energi Anda menuju kehidupan yang dijalani saat ini, secara positif

3.* Jangan bekerja terlalu keras, jangan lewati batasan Anda.

4*. Jangan memaksa diri Anda untuk selalu perfect, tidak ada satu orang pun yang sempurna.

5.* Jangan membuang waktu Anda yang berharga untuk gosip.

6*. Bermimpilah saat anda bangun (bukan saat tertidur).

7*. Iri hati membuang waktu, Anda sudah memiliki semua keinginan Anda.

8*. Lupakan masa lalu. Jangan mengungkit kesalahan pasangan Anda di masa lalu. Hal itu akan merosak kebahagiaan Anda saat ini.

9.* Hidup terlalu singkat untuk membenci siapapun itu. Jangan membenci.

10*. Berdamailah dengan masa lalu Anda agar hal tersebut tidak menganggu masa ini.

11*. Tidak ada seorang pun yang bertanggung jawab atas kebahagiaan Anda kecuali Anda.

12*. Sedari bahwa hidup adalah sekolah, dan Anda berada di sini sebagai pelajar. Masalah adalah sebahagian daripada kurikulum yang datang dan pergi seperti kelas aljabar (matematik) tetapi, pelajaran yang Anda dapat bertahan seumur hidup.

13*. Senyumlah dan tertawalah.

14*. Anda tidak dapat selalu menang dalam perbezaan pendapat. Belajarlah menerima kekalahan.

      *B. COMMUNITY:*

1.* Hubungi keluarga Anda sesering mungkin

2. Setiap hari berikan sesuatu yang baik kepada orang lain.

3*. Ampuni setiap orang untuk segala hal

4.* Habiskan waktu dengan orang-orang di atas umur 70 dan di bawah 6 tahun.

5*. Cuba untuk membuat paling sedikit 3 orang tersenyum setiap hari.

6.* Apa yang orang lain fikirkan tentang Anda bukanlah urusan Anda.

7*. Pekerjaan Anda tidak akan menjaga Anda di saat Anda sakit, tetapi keluarga dan teman Anda. Tetaplah berhubungan baik

           *C. LIFE:*

1*. Jadikan Allah sebagai yang pertama dalam setiap fikiran, perkataan, dan perbuatan Anda.

2.* Allah menyembuhkan segala sesuatu.

3.* Lakukan hal yang benar.

4.* Sebaik/ seburuk apapun sebuah situasi, hal tersebut akan berubah.

5*. Tidak peduli bagaimana perasaan Anda, bangun, berpakaian, dan keluarlah!.

6.* Yang terbaik belumlah tiba.

7*. Buang segala sesuatu yang tidak berguna, tidak indah, atau mendukakan.

8.* Ketika Anda bangun di pagi hari, berterima kasihlah pada Allah untuk itu.

9.* Jika Anda mengenal Allah, Anda akan selalu bersukacita. So, be happy.

Mati tak menunggu Tua....Mati tidak menunggu sakit...nikmati hidup....sebelum hidup tidak bisa dinikmati.

*Sahabatku !,*
*Saat membaca dan selesai menyemak semua hal di atas, saya mohon kepada sahabat2  untuk berkongsi tulisan ini dengan "orang" yang kita cintai, "teman" sepermainan kita, "teman" sepejabat, mahupun "orang" yang tinggal dengan kita.*

*Pengetahuan ini tidak hanya akan memperkaya kita, tetapi juga orang disekeliling kita*.

*KERANA BAIK HADIR UNTUK MEMBAHAGI HAL" YANG BAIK...!!

Kredit untuk orang yang menulis senarai catatan motivasi di atas, tetapi tidak tahu siapa orangnya..

TIP SUAMI ISTERI BAHAGIA

21 Petua Eratkan Kasih Sayang Suami Isteri 😊😊

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Jika boleh, biarlah berlaku dalam bilik ‘beradu suami isteri’ agar ia berakhir dengan ‘kemesraan’ jauh dari pandangan anak-anak.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.
18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Setiap pagi berikan kucupan tanda sayang agar harinya dimulakan dengan senyuman, dan malam bisikan manja tanda terima kasih sepanjang hari berbakti kepada keluarga yang dibina bersama. Tidak salah juga minta maaf andai hari itu ada perkara yang mengguris hati suami/isteri, jangan tunggu raya sahaja!

20. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

21. Sentiasalah berdoa memohon kepada Allah SWT agar dikurniakan rasa kasih dan sayang antara pasangan suami isteri.

#copypaste
#semogabermanfaat

Kredit: Share drp whatsapp..entah siapa pengarang asalnya tak taulah

Jumaat, 12 Ogos 2016

DUA PURNAMA PENUH CERITA SUKA DUKA


Assalamualaikum warohmatullahi wabaarokatuh......!
Selamat berjuang wahai para sahabat mayaku yang sudi membaca coretanku yang entah apa-apa ini...

Rasanya sudah terlalu lama aku tidak berkarya di sini, sedangkan blog ini adalah sebagai kedai utamaku untuk memperkenalkan produk-produk yang aku jual. Syukur kepada Allah melalui blog inilah dapat menghubungkan aku dengan para customer, dan sebahagiannya menjadi sahabatku sehingga sekarang. Setiap hari Alhamdulillah Allah bagi aku rezeki yang tidak putus melalui blog aku ni. Semuanya melalui carian Google. Setelah aku buat tinjauan, blog adalah satu cara yang paling simple untuk memperkenalkan produk kita. Dan sekarang kena aktif pula dalam Instagram, kerana ramai juga yang membuat carian produk di sana. Dalam Facebook tidaklah beberapa memberangsangkan pada aku, mungkin sebab banyak yang aku perlu belajar tentangnya.

Kali ini, Aku cuma nak berkongsi gambar ....jeng..jeng
Gambar pertama....! 
Menerima Sijil Anugerah Cemerlang 2015 daripada Datuk Zul.
Datuk Zul seakan terkejut mendengar nama aku?

 Menziarahi anak saudaraku Sanisah di Cheras
 Di Hotel Hamilas, Seksyen 20 Shah Alam
 Sanisah suka sangat saudara mara datang
 Bersama isteri tersayang
 Di Umbai Melaka, Medan Ikan Bakar


 Kunjungan Anak Saudaraku Hafiz dan Isteri
 Di Majlis potong jambul anak saudara kawan Ili
 Ili sedang bercuti semester dari 23 Jun 2016-29 Ogos 2016..kejap lagi pulang balik ke Seoul
 
 Di majlis reunion kawan-kawan lama Midah, tapi dia tak ada masa bergambar ni...aku pulak yang reunion. Majlis ini di Muar
 Mengajar anak-anak servis hantar produk ke depan pintu rumah customer
 Seronok pulak mereka ni ikut aku berniaga
 ALIF MAIN DI SINI, BIAR MAMA DAN KAKAK SHOPING PUAS-PUAS
 MYDIN, MITC MELAKA 
Kunjungan kawan sepermainan yang kini hartawan Kota Tinggi

Begitulah ya....antara gambar-gambar yang sempat dirakamkan sepanjang duaa purnama ini.

Sebenarnya sepanjang raya itu aku tak dapat ke mana-mana sangat sebab emak aku tidak berapa sihat






Jutaan terima kasih kepada kekandaku yang berkorban dari kecil sehingga kini, sampai emak sakit kak Long setia menjaga emak sepanjang di hospital, sampai saat ini.....memandangkan adik-adik yang lain bekerja. 

Itu sahajalah coretanku hari ini. 

Rabu, 27 Julai 2016

HANYA INI GAMBAR RAYA TAHUN NI

 Sebahagian Kerabat aku
Sebahagian Kerabat Isteri Aku

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin buat semua

Selasa, 12 Julai 2016

SACHA INCHI OIL KAYA OMEGA 3,6,9

SACHA INCHI OIL

Adakah anda,keluarga dan rakan anda mempunyai masalah atau ingin melindungi dan mencapai kesihatan serta kecantikkan yg sempurna?
=>>Awa Sacha Inchi Virgin Oil Premium keluaran AWWAB Marketing (M) Sdn.Bhd ada penyelesaiannya!!!

SACHA INCHI OIL
HARGA WM RM 159/ EM 169
HARGA TERMASUK KOS PENGHANTARAN

CARA ORDER:


MAYBANK: 1514 6320 9083 HAMIDAH ALI 
CIMB : 7043 9284 74 MAT SOM HAMIDAH  
BSN : 01126-41-0000-3090-5 MAT SOM SADONO

Setelah bank in WHATSAPP/SMS segera
ke 010-3443 880


Sacha Inchi mempunyai kandungan khasiat semulajadi spt:
Omega 3 (48%)
Omega 6 (35%)
Omega 9 (9%)

Kelebihan ini dapat membantu merawat dan mencegah masalah-masalah utama yang di hadapi oleh seluruh badan seperti:

1. UNTUK KESIHATAN JANTUNG
• Dapat mengelak dari risiko serangan dan penyakit jantung
• Meningkatkan tahap kecergasan jantung.
• Mengurangkan kolesterol dalam darah yang boleh menyebabkan penyakit jantung.
• Mengurangkan tekanan darah tinggi.
• Dapat membantu mencair dan melancarkan perjalan darah.
• Mengurang dan menstabilkan lemak dalam saluran darah.
• Melindungi pembuluh darah dari tersumbat.
2. UNTUK KESIHATAN OTAK
• Meningkatkan sistem otak supaya berfungsi lebih baik.
• Mencegah dari terkena penyakit Alzheimer (nyanyuk sebelum usia)
• Mengelakkan penyakit Parkinson.
• Membantu mencegah penyakit bipolar.
• Mengelak risiko dari terkena penyakit strok.
3. UNTUK KANSER
• Dapat mengelak risiko kanser payudara.
• Mengelak risiko kanser usus.
4. TULANG DAN SENDI
• Merawat dan memulihkan sendi-sendi rosak.
• Mengurangkan rasa sakit-sakit sendi.
5. SISTEM USUS
• Dapat mencuci usus yang kotor.
• Melancarkan system penghadaman atau pencernaan.
6. PARU-PARU
• Membantu mecegah penyakit asma dan alahan.
7. IBU MENGANDUNG
• Membuatkan kedudukan bayi dalam kandungan berada dalam keadaan yang lebih selamat.
• Dapat meningkatkan tumbesaran bayi dalam kandungan agar lebih sempurna
• Membantu meningkatkan perkembangan otak bayi dalam kandungan.
8. SISTEM TUBUH BADAN
• Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.
• Mengelakkan dari penyakit kencing manis.
• Menambah tenaga dalam badan.
• Melancarkan haid wanita.
9. MATA
• Membantu meningkatan tahap kecergasan system retina mata.
• Meningkatkan tahap kesihatan mata.
10. KULIT DAN RAMBUT
• Menyuburkan kulit & rambut.
• Mengurangkan kedut dan jeragat.
• Melembabkan kulit.
• Menyembuhkan penyakit kulit kering.





Ahad, 12 Jun 2016

APAKAH PUNCA BESAR AKU TUKAR NAMA BLOG?


KUBERLARI MENGEJAR MENTARI

 PEJABAT SSM MUAR,DAFTAR PERNIAGAAN

KEDUDUKAN SSM MUAR

Pada tanggal 5 Ramadhan 2016 bersamaan 10 Jun 2016, bermulalah nama blog ini kepada JENDELALIMA TRADING.

Mengapa aku tukar nama blog aku SUARA SIMPANG KIRI yang telah LAPAN TAHUN beroperasi? Mengapa?

Sebab aku rasa semua matlamat aku dalam menulis blog telah tercapai. Sudah sampai masanya aku melakukan PENJENAMAAN SEMULA yang lebih mesra alam dan mesra pelanggan. Usah risau, aku tidak akan berterusan menjual produk di sini. Aku akan teruskan nukilan peribadi dan cerita-cerita yang kualami di sekitar kehidupan aku di sini.

SUARA SIMPANG KIRI, rasa macam ganas dan agak ditakuti. Bunyi kiri itu seolah-olah aku berhaluan kiri. Pernah dibenci. Ada yang telefon tidak berpuas hati. Sehingga aku pernah hampir dikaunseling oleh pihak pejabat atasanku di peringkat daerah kerana aku disangka ada mental problem. Bukan senang rupa-rupanya hendak menjadi seorang pejuang suara masyarakat.

Soalnya kenapa tidak buat blog baru saja? Oh bukan mudah untuk menulis banyak idea seperti dulu, ketika minda semakin tepu dan usang?

Malam itu aku mengirim personal mesej kepada anakku Ili di Seoul, tentang nama Syarikat yang bakal didaftarkan dan sekali gus nama blog aku. Dengan sekali ucap dia mencadangkan nama JENDELA. Mengapa jendela? Jendela itu katanya lambang rezeki yang masuk. Pintu dah biasa. Jendela lebih rare. Dia selalu termenung di jendela di kota metropolitan itu, dan mengira hari-hari yang beratus-ratus jumlahnya kerana rindukan bumi Parit Sulong.

Lalu aku tambah LIMA...jadi JENDELALIMA. Rezeki yang masuk untuk lima anak kami, in sha Allah.

Dan pagi 8 Jun, tanpa membuang masa aku pagi-pagi berangkat ke Muar. Berpandukan peta Google, lokasi SSM Muar mudah untuk ditemui. Selama ini, aku bayangkan sukar untuk mendaftarkan perniagaan. Rupanya lebih mudah daripada nak daftarkan anak ke sekolah! Kalau aku tahu dah lama aku buat.

Dan satu lagi, aku tanya pegawai SSM tu apa beza enterprise, resources dan trading? Dia kata, sama sahaja. Aku pilih TRADING. Kerana senang nak tulis dan ingat. Resorces tu boleh terkehel lidah nak menyebutnya.Tetapi aku rasa ada beza antara ketiga-tiganya.

Buat rakan-rakan blogger, dan kalian yang baca entri ini, tolonglah daftar perniagaan kalian. Tahun depan akan dikuatkuasakan undang-undang kepada peniaga internet, walau kita hanya menjual satu produk dalam sebulan, kita kena daftar. Dan aku nak beritahu, ikutlah jejak aku. Hahahaha. Bayar pun setahun baru puluh-puluh, mahal lagi cukai pintu!

Sebelum daftar, aku baca panduan daftar perniagaan yang ditulis oleh SDRA ZULFADLI  :

Aku ikut sebijik-sebijik apa yang beliau tulis. Silakan.... 

Khamis, 2 Jun 2016

IVMIST SEMBUR-SEMBUR SEMBUH IN SHA ALLAH


IVMIST SEMBUR SEMBUR SEMBUH
IN SHA ALLAH

IVMIST

Saya ialah salah seorang stokis Ivmist sembur-sembur sembuh In Sha Allah
Jika berminat sila whasapp saya
STOKIS IVMIST PARIT SULONG
BATU PAHAT
010-3443880

Wakil Jualan IVMIST Kawasan Kota Tinggi & Mersing
Ustaz Halim 012-7200536

Antara kelebihan IVMIST Gabungan 10 herba terbaik dunia ialah:
  1. Mengubati Resdung
  2. Sakit kepala
  3. Sakit kepala dan Stress
  4. Jerawat dan jeragat kronik
  5. Selsema yang berpanjangan
  6. Kerap bersin
  7. Senggugut
  8. Buasir
  9. Sakit Gigi
  10. Sakit Mata
  11. Sakit Pinggang
  12. Lengguh-lenguh
  13. Sakit Lutut
  14. Kurap Air
  15. Panau
  16. Terkena Air Panas
  17. Gout
  18. Kuku Cekam
  19. Terkena Gigitan Serangga Berbisa
  20. Mengawal Rambut Gugur 
  21. Bisul



Ahad, 22 Mei 2016

SABUN BIDARA UNTUK DIJUAL


SABUN BIDARA 


Harga;
SEMENANJUNG RM25 
SABAH SARAWAK RM28

Jika dengan pakej Sabun Bidara dan Gel Mandian Bidara
RM 50 SEMENANJUNG
RM 53 SABAH DAN SARAWAK




Khasiat Sabun Bidara sudah diketahui ramai dan tidak perlu saya menghuraikannya lagi.
Antara kelebihan sabun ini ialah:

* Mengatasi gangguan emosi
* Sukar untuk tidur
* Gangguan mahluk halus
*Terkena sihir
* Menghilangkan bau badan
* Dan banyak lagi....  

CARA ORDER:


MAYBANK: 1514 6320 9083 HAMIDAH ALI 
CIMB : 7043 9284 74 MAT SOM HAMIDAH  
BSN : 01126-41-0000-3090-5 MAT SOM SADONO

Setelah bank in SMS segera
ke 010-3443 880


Kemudian nyatakan:


Nama<>Alamat<>Bank in di bank<>Jumlah RM

Rabu, 18 Mei 2016

FAZLEY FARAWIL ATAU ZULFADHLI AB MULUP PENIPU JUALAN HANDPHONE

 ZULFADHLI  AB MULUP @ FAZLEY FARAWIL (NAMA  FACEBOOK)

 NO KAD PENGENALAN ZULFADHLI AB MULUP

LOKASI ZULFADHLI AB MULUP

LOKASI PENIPU INI TELAH DIKESAN TINGGAL DI SINI
A2-17, APARTMENT PENAGA MAS, JLN PINGGIRAN MAS 1, TAMAN MAS, 47100 PUCHONG, SELANGOR
Nombor Handphone digunakan: 011-3382 0723



 FAZLEY FARAWIL @ ZULFADHLI BIN AB MULUP

     Saya sebenarnya tidak mahu bermusuh dengan sesiapa. Tetapi jika ada yang cuba menipu ahli keluarga saya, atau menganiaya kenalan saya, saya akan BERIKAN PENGAJARAN SECUKUPNYA sampai dia ini insaf dan tidak akan mengulangi perbuatan terkutuk ini. Menipu dengan kononnnya menjual telefon bimbit dalam satu iklan di Facebook, entah macamana, anak saya boleh terpengaruh dengan remaja yang tidak bertanggungjawab ini, semua di luar kawalan saya.

     Namun oleh sebab ianya sudah berlaku, saya tidak akan membiarkan perkara ini berlalu begitu saja. Tujuan saya hanya satu, saya tidak mahu ada anak orang lain yang menjadi mangsa. Saya difahamkan beberapa orang lain pernah ditipu pemuda ini.

    Modus operandinya mengiklankan telefon bimbit yang agak mahal, tetapi dia terpaksa menjualnya kerana perlukan duit, kerana dia masih belajar di Universiti Islam Antarabangsa. (Kan kau dah malukan nama Islam pada universiti tempat kau belajar itu.) 

    Selepas sahaja duit dibank in ke akaunnya, ZULFADHLI AB MULUP akan remove dan unfrend mangsanya. Malah nombor telefon dan whatsapp mangsa akan disekat. Saya juga telah menghantar whatsapp dan SMS dengan menggunakan beberapa nombor lain, tetapi juga akhirnya disekat. Personal Mesej Facebook juga langsung tidak dibaca dan turut disekat. Maka tidak ada cara lain, saya terpaksa gunakan blog saya ini, bagi mengelakkan orang lain menjadi mangsa seterusnya. mungkin dia ini menggunakan beberapa akaun FACEBOOK yang lain, itu saya tidak tahu. 

     Jika kau ingin berdamai, sila hubungi saya dengan segera di talian 010-33443 880 Duit anak saya mesti dipulangkan, atau kau akan berurusan dengan polis.