Jumaat, 15 Ogos 2014

MEMINDAHKAN DUIT ORANG MASUK KE AKAUN SENDIRI


DUA BERITA YANG MEMERANJATKAN SEMALAM

Berita yang pertama itu, semua orang percaya hanya boleh dilakukan oleh orang dalam bank. Manakala berita kedua, mungkin satu sindikit dari luar sebagaimana yang pernah berlaku sebelum ini.   

Mereka tidak perlu berwajah samseng, bertopeng dan bersabung nyawa untuk merompak. Hanya mengklik keyboard laptop lalu wang orang lain yang bukan miliknya masuk ke akaun sendiri, atau masuk ke akaun proksi? Kerana duit, manusia hilang sikap amanah dan integriti. Sehingga dia lupa bahawa satu masa dia akan menderita di bilik banduan. Patutlah ramai orang pernah kehilangan wang, kerana semua orang tidak memeriksa penyata akaun mereka. Kalau duit anda ratusan ribu, andai dipindahkan seribu dua kita boleh perasan ke. Kalau duit aku yang tak berapa banyak ni, dipindahkan seratus dua, sedarkah kita?

Kesimpulannya, kita hendaklah sentiasa memeriksa duit keluar masuk akaun kita. Segala resit hendaklah difotostat (kerana dakwat resit bank cepat pudar) dan ditampal di dalam buku khas. Terutamanya kepada yang banyak duit tu. 
Kedua, apabila berada di mesin ATM, kita perlulah peka terhadap kelainan dan kejanggalan mesin ATM tersebut. Tetapi soalnya, perasankah kita?

Nampaknya dunia ini semakin dipenuhi orang jahat!

Tiada ulasan: