Isnin, 25 Mac 2013

FIRST LADY YANG ANGGUNWanita Pertama China berdiri di sebelah suaminya Presiden baru China Xi Jinping apabila mereka tiba di Moscow, persinggahan pertama sempena perjalanan sulong Xi ke tiga buah negara.

Peng Liyuan, isteri baru China Xi Jinping presiden, Wanita Pertama China minggu ini mengiringi Xi dalam lawatan pertama di luar negara beliau sebagai presiden negeri yang baru di China.

"Kami sentiasa memandang ke hadapan untuk mempunyai First Lady elegan pertama yang mempunyai pakej yang lengkap kepada dunia luar," kata seorang pegawai Cina."

Ramai rakyat China begitu bersemangat  "AS mempunyai Michelle (Obama), kita mempunyai Peng Liyuan," tulis mikro blogger @ mlxftmilixiaofantuan.

Sebelum ini Peng Liyuan adalah penyanyi soprano popular di China dan mempunyai suara yang hebat dan lagu-lagunya penuh semangat patriotik.

Antara lagu popular Peng Liyuan termasuk
"People from Our Village" and "On the Plains of Hope."


Rakyat China begitu bangga mempunyai First Lady yang begitu hebat. "Dia kelihatan anggun, dia adalah seorang profesional yang berjaya dan dia datang dari latar belakang yang sederhana."


Peng dilahirkan di sebuah keluarga yang artis di Provinsi Shandong. Ibunya adalah seorang ahli rombongan seni tempatan, bapanya adalah seorang kurator muzium tempatan.


Penganalisis berpendapat Peng Liyuan yang sama boleh membantu membaiki imej China di luar negeri dengan mempamerkan sentuhan lembut.

"Saya percaya Peng mempunyai prasyarat dan keupayaan untuk menyumbang kepada diplomasi China," kata Liu Guchang, bekas duta ke Rusia."Sentuhan kemanusiaan Peng akan menyebabkan Presiden Xi lebih dekat kepada rakyat," tulis microblogger @ Laiyingutou. 

"Berbanding dengan bekas wanita pertama di China, dia pasti akan mendapat perhatian yang lebih." Ada antara First Lady sebelum ini langsung tidak dipedulikan oleh rakyat China. Barangkali mereka kelihatan kusam dan hodoh...hahahaha...!

Li Yinhe, seorang ahli sosiologi di Akademi Sains Sosial China berkata Parti Komunis akan menjadi bijak untuk menggunakan Peng sebagai "senjata lembut" di dalam negara dan di luar negara.


"Jika orang melihat bahawa Xi mempunyai isteri yang cantik, ia akan membuat parti (komunis) kelihatan lebih manusia dan kurang robot," katanya kepada New York Times.1 ulasan:

Knor berkata...

oshin..