Selasa, 25 Mei 2021

KENAPA PALESTINE TIADA ANGKATAN TENTERA SENDIRI?

Baiklah, mari admin (AMAN PALESTINE) Berkongsi, Kenapa Palestin tiada tentera sendiri?                 Briged Izzudin Al-Qassam


1) selepas penaklukan Palestin oleh kerajaan khilafah Uthmaniyyah pada tahun 1516 segala urusan ketenteraan dan pertahanan adalah tertakluk di bawah ketenteraan kerajaan  Uthmaniah. Palestin hanyalah sebuah wilayah di dalam wilayah takluk kerajaan khilafah uthmaniah.


2) pada tahun 1832, Palestin. Palestin ditakluk oleh kerajaan Mesir segala urusan pertahanan dan ketenteraan adalah di bawah urustadbir kerajaan Mesir.


3) pada tahun 1840 British masuk campur menyerahkan Palestin kembali kepada kerajaan Uthmaniyyah (Turki).

Tentera yang menjaga Palestin sekali lagi adalah dibawah urustadbir pertahanan kerajaan othmaniah.


4) pada tahun 1917 di era kejatuhan Turki othmaniah. British mengambil alih urusan tadbir pertahanan Palestin daripada Kerajaan Khilafah Uthmaniyyah.


5) Pada 1917, terjadinya perjanjian balfour perjanjian di antara pimpinan zionis dunia dengan kerajaan British. Mereka menginginkan sebuah negara di bawah taklukan British untuk dijadikan sebagai sebuah negara untuk bangsa Yahudi. Pada ketika ini terdapat beberapa kumpulan bersenjata yang ditubuhkan oleh rakyat Palestin sendiri atas dasar ketidakpuasan hati terhadap perjanjian yang dikira sebagai berat sebelah.


Ini adalah balasan yang diminta Zionis Yahudi atas sokongan mereka kepada British dalam Perang Dunia kedua.


6) Pada 1920 tentera yang menjaga pertahanan Palestin masih lagi adalah tentera British.


7) pada tahun 1922 British mendapat mandat sepenuhnya daripada Liga Liga bangsa bersatu untuk menjaga Palestin dan bertanggungjawab memasukkan seberapa banyak pelarian-pelarian perang dunia kedua yang terdiri daripada bangsa Yahudi.


8) pada tahun 1936 hingga 1939 berlaku beberapa penentangan kecil daripada kalangan bangsa arab Palestin. Beberapa pertubuhan bersenjata ditubuhkan bagi menentang hasrat British untuk menjadikan wilayah di dalam Palestin sebagai sebuah negara bagi kaum bangsa Israel.


9) di antara 1920 hingga 1939 antara pertubuhan ketenteraan bagi memperjuangkan hak rakyat Palestin yang menonjol adalah sebuah kumpulan tentera yang ditubuhkan oleh ulamak daripada Syria yang bermastautin di Palestin iaitu Syeikh Izzuddin Al-Qassam.


10) Di antara 1939-45 British mula menghadkan kemasukan besar-besaran pendatang haram yahudi ke bumi Palestin  akibatnya, Bangsa Yahudi menubuhkan beberapa Kumpulan Militan Kecil mensasarkan beberapa lokasi penting tentera British dan penempatan Arab Palestin.


11) Pada tahun 1947-1949, terjadi nya perang besar antara pasukan bersenjata Yahudi-Zionis dan pejuang Arab Palestin-British mengakibatkan kemenangan Militan-militan Bangsa Yahudi yang berjaya disatukan sebagai sebuah kumpulan.


Mereka menang dan berjaya menguasai betapa kawasan baru di wilayah Palestin dan mengakibatkan ramai rakyat Palestin menjadi pelarian.


Bangsa Yahudi memanggilnya sebagai hari kemerdekaan bagi Bangsa Yahudi.


12) Pada 1949 tentera British keluar sepenuhnya daripada wilayah Palestin yang bergolak meninggalkan pasukan Pejuang dan saki baki pegawai Tenteranya yang berbangsa Arab menjaga kawasan yang masih belum ditakluk Bangsa Yahudi.


Sebahagian Tebing Barat dipindahkan urusan tadbir pertahannya kepada tentera Jordan.


Manakala Sebahagian besar Semenanjung Gaza dipindah kan urus tadbir pertahanny kepada tentera Mesir.


13) Atas kesedaran yang tinggi, pada tahun 1964 rakyat Palestin berjaya mengumpulkan semua kumpulan bersenjata di bawah satu panji Palestine Liberation Organization (PLO). ia diiktiraf oleh 100 buah negara sebagai sebuah pertubuhan ketenteraan yang berobjektif untuk membebaskan tanah Palestin dari jajahan Israel.


Objektifnya adalah untuk menubuhkan sebuah Negara Bangsa milik Arab Palestin.


Ia tidak boleh disamakan dengan sebuah pertahan sebuah negara, kerana Palestin masih bertungkus Lumus mendapatkan pengiktirafan sebagai sebuah negara. Sisi ketenteraan PLO juga tidak mampu menyamai kemampuan sebuah angkatan tentera yang berdaulat.


14) Tahun-tahun berikutnya Pada tahun-tahun berikutnya, PLO dilabel sebagai pertubuhan pengganas oleh US akibat siri serangannya ke atas Israel.


Sehinggalah pada tahun 1993, PLO mengubah pendirian, iaitu mengiktiraf Israel sebagai entiti yang sah dan menerima solusi 2 state solution.


Pada ketika ini Hamas baru sahaja 5 tahun ditubuhkan dan mendapat sokongan ramai rakyat Palestin sebagai kumpulan yang tidak menerima solusi tersebut.


15) Pada tahun yang sama, 1993, Unit ketenteraan atau pasukan bersenjata ditubuhkan oleh Hamas,


Pasukan inilah yang dinamakan sebagai Briged Izzuddin Al Qassam, bersempena dengan nama pemimpin yang menyerlah di era 1930an.


Mereka bermodalkan beberapa puluh senjata, mereka memulakan gerak kerja memerangi negara Haram Israel.


Mereka juga masih belum boleh dipanggil sebagai Tentera Palestin kerana terhad kelengkapan dan pengiktirafan.16) PLO Ketika mana mereka mengiktiraf Israel sebagai entiti sah sebuah negara, Israel memberikan rakyat Palestin pengiktirafan untuk memiliki angkatan polis mereka sendiri.


Angkatan Polis Palestin inilah yang mungkin menyamai sebuah angkatan 'tentera'. 


Namun hanya bagi tujuan mengawal keselamatan masyarakat Palestin di Gaza dan tebing barat sahaja, mereka dilantik daripada kalangan rakyat Palestin.


Tambahan pula mengikut perjanjian perjanjian yang telah dimeterai oleh wakil pimpinan Palestin dan Israel Palestin tidak dibenarkan untuk memiliki ketenteraan mereka sendiri.


Mereka diberi kelengkapan yang cukup sebagai organisasi pegawai polis dan bukan ketenteraan. Kebanyakan pimpinan PLO akhirnya memulakan hubungan diplomatik melalui pertubuhan politik Fatah.


17) Pada tahun 2006 Hamas memutuskan untuk menyertai pilihanraya Palestin. Mereka menang dalam Pilihanraya tersebut dan dipilih rakyat Palestin untuk berkuasa sebagai sebuah kerajaan.


Berlaku kekacauan di tebing barat dan Gaza, penyokong dan pertubuhan Fatah yang menguasai angkatan polis di tebing barat dan Gaza cuba untuk menjatuhkan kerajaan baru Hamas dengan kekerasan. 


Ini kerana, seluruh dana yang selama ini didanai Amerika syarikat dan Israel tidak disalurkan kepada kerajaan baru rakyat Palestin yang diperintah Hamas. Gaji tersekat dan bekalan makanan dan keperluan lain disekat Israel.


Di tebing barat ramai pemimpin Hamas dan anggota sayap pergerakan tersebut ditangkap dan dipenjara oleh angkatan polis Palestin di tebing barat, ada juga yang mati ditembak.


18) Lain pula yang terjadi di Semenanjung Gaza, Briged Izzuddin Al Qassam sebagai Unit bersenjata Hamas dapat mengawal keadaan.


Pemberontakan Polis di Gaza berjaya dipatahkan oleh Briged Izzuddin Al Qassam dan kebanyakan mereka dipenjarakan.


Hamas terpaksa membersihkan Jabatan Polis di Gaza supaya kestabilan politik di Gaza lebih selamat.


Angka korban ke-dua dua belah pihak juga tidak boleh dielakkan.


Ini adalah kejadian yang menjadi turning point sehingga ke hari ini.


19) Selepas beberapa tahun berlalu pergolakan politik di Palestin dan krisis dalaman dapat distabilkan selepas beberapa pertemuan pimpinan Hamas dan Fatah bagi menguatkan perpaduan dalaman dalam kalangan rakyat Palestin.


Mereka menerima tragedi tersebut sebagai detik hitam dalam sejarah dalaman rakyat Palestin.


20) Sehinggalah ke hari ini, Palestin masih belum dan tidak mampu memiliki ketenteraan negara yang lengkap dan teratur serta berpusat.


Kemunculan Pasukan bersenjata yang baru juga dikawal sepenuhnya oleh Hamas di Gaza dan Fatah di Tebing Barat. Masing-masing memiliki cara untuk mengawal aktiviti persenjataan dia dua buah tempat.


Di Gaza, aktiviti ketenteraan yang berobjektif untuk membebaskan Palestin dibenarkan oleh kerajaan memerintah Hamas. Selagi mana ia tidak menghalalkan senjatanya ke arah rakyat Palestin.


Di Tebing Barat, Fatah mengambil pendekatan tidak bersenjata dalam berurusan dengan penjajah Israel sesuai dengan siri-siri perjanjian mereka dan Israel sebelum nya.


Tidak bagi Hamas yang tidak mahu mengiktiraf negara haram Israel sebagai jalan penyelesaian, mereka akan meneruskan penentangan ke atas Israel sehinggalah syarat-syarat mereka dipenuhi.


Ikuti perkembangan terkini perjuangan Palestin 🇵🇸

t.me/AMANPALESTINBERHAD


🚨Bantuan Kecemasan Al-Aqsa

CIMB: 8600460353

Maybank: 562263010787

Bank Islam: 12029010047880


Tiada ulasan: